LVSZ: Szomszédos kapcsolatok egy sokvallású társadalomban

LVSZ: Szomszédos kapcsolatok egy sokvallású társadalomban

Share this content.

Genf – A Lutheránus Világszövetség főtitkára, Martin Junge 2013-as jelentésében az LVSZ tagegyházakban tett látogatásairól, az ökumenikus partnerekkel folytatott tárgyalásairól és a jövőbeli perspektívákról is szólt. Forrás: LWI, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az LVSZ Tanácsa a következő napokban szeretné tárgyalmi a vallásszabadság és az egyházak közötti jószomszédi kapcsolatok kérdését is; szeretnék leszögezni azt, hogy a szövetség mélyen elkötelezett az ökumené iránt, és szeretnék, ha az interakció a vallási kérdésekben különböző szinteken történhetne.

Tanzániában tett látogatására utalva Martin Junge megjegyezte, hogy az itteni egyházak közötti viszony aláássa a békés jószomszédi kapcsolatokat, bármelyik felekezetről is legyen szó. A Tanzániai Lutheránus Egyház gyülekezetei célpontokká váltak, aminek alapvető oka az, hogy nyomorúságos szegénységben és releváns, életképes perspektívák nélkül kell a fiataloknak tengetniük az életüket. Afrikában vallási vezetők között is folyt tárgyalás, ami után rögzítették, hogy sajnos a feszültségek és konfliktusok gyakorta észlelhetőek, viszont sokszor igen komplexek, így kevés az esély arra, hogy rendeződjenek. Az LVSZ azonban mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az ökumenikus és vallási kérdések kibékítésében élen járjon. Ázsiában ugyan az egyházak számára evidens a missziói lelkület, ám más vallásokkal sok helyütt aggodalomra ad okot a kapcsolat. Junge kitért arra is, hogy lutheránusként szeretnének tárgyalásokat folytatni a pünkösdistákkal is. Az LVSZ Világszolgálata a menekültek jogaiért és méltóságáért is küzd.

Vallásközi kooperáció jött létre az ENSZ hitért és hitvédelemért felelős szervezeti egységével, amely pozitív lépést jelent a vallási térképen. Az LVSZ szerte a világon mintegy 1,5 millió menekülttel áll kapcsolatban. A globális, fiatalokat sújtó munkanélküliségi válság - több mint 75 millió fiatal nehezen talál munkát szerte a világon - az egyházakat is érinti.
„De ha a fiataloknak nincsen jövőjük, akkor a mi közösségünknek sincsen” - tette hozzá Junge, aki jelentésében kitért arra is, hogy egyre nagyobb a szakadék a tartalékok, a kapacitások és az egyházak közötti kapcsolatok terén, ami arra kell ösztönözzön bennünket, hogy kilépjünk az izolációból.

Junge beszélt arról is, hogy ez a tanácsülés fontos az LVSZ nemek közötti egyenjogúsági politikája szempontjából is, valamint hangsúlyozta a reformáció 500. évfordulójára történő előkészületek fontosságát is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!