Március 15-i megemlékezés Fazekasvarsándon

Március 15-i megemlékezés Fazekasvarsándon

Share this content.

Fazekasvarsánd – A március 15-i megemlékezés a Fazekasvarsándi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség imatermében megrendezett ünnepi műsorral kezdődött. Horváth Csaba evangélikus lelkész igei áhítattal erősítette a helyi magyarság öntudatát. Kihangsúlyozta, hogy a forradalom és szabadságharc nagy alakjai: Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Görgey Artúr evangélikusok voltak. A protestáns egyházak örömmel fogadták a szabadságharc kitörésének hírét, Haubner Máté dunántúli evangélikus püspök körlevélben hívta fel a lelkészek és egyháztagok figyelmét arra, hogy nyugodt lelkiismerettel vegyenek részt a haza fegyveres védelmében. Ezek a kiváló protestáns egyházvezetők a szabadságharc leverése után börtönbüntetést vagy halált szenvedtek nemzeti öntudatukért. Forrás: evangelikus.net, aradihirek.ro

 

A lelkészihangsúlyozta, hogy az utánunk következő nemzedéknek fontos átadni azt, mit jelent március 15-e, hogy tiszta értékeket adjunk át utódainknak, hogy büszkék legyenek arra, hogy magyarok, és csak ez után következik, hogy európai gondolkodásuk legyen. Sokszor ez a sorrend felborul. Hazája csak egy van az embernek, ahol született és ahol ősei porlanak, akiknek emlékét meg kell őrizni és ápolni kell. Országa lehet más vagy másik, de hazája csak egy, amire büszke lehet – zárta ünnepi beszédét Horváth tiszteletes.
A korábbi évekhez képest többen vettek részt a megemlékezésen, hiszen a helyi RMDSZ is besegített a szervezésbe. Harmincnégy gyermek ünnepi műsorát nézte végig az ünneplő gyülekezet, akiket Gyurkócza Magda tanítónő készített fel lelkiismeretesen. A gyerekek nagy átéléssel szavaltak és énekeltek, ami reménnyel és melegséggel töltötte el a hallgatóságot. Hazafias énekek, versek, valamint a székely himnusz közös eléneklése zárta az ünnepi rendezvényt. A templomkertben levő Kossuth-emlékműnél az RMDSZ fazekasvarsándi szervezete helyezte el koszorúját. A gyülekezet nemzeti imánkkal zárta az ünnepi megemlékezést. A rendezvény szeretetvendégséggel folytatódott, ahol a gyülekezet igyekezett az ünnepi hangulatot megőrizni, hogy ez a mai nap valóban nagybetűs ünnep legyen, ami nem csak a falinaptárban van piros betűkkel írva, hanem a szívekben is.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!