Márványtáblát kapott Balczó, aki ma is példakép

Márványtáblát kapott Balczó, aki ma is példakép

Share this content.

Kondoros – Márványtáblát kapott szülővárosában Balczó András háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó. A 75 éves sportoló ma is példaképnek számít Kondoroson. Forrás: mno.h, szöveg: RÁ

Balczó András evangélikus lelkészcsaládba született a Békés megyei Kondoroson. Másfél éves volt, amikor édesapját Nyíregyházára helyezték. „Nem tudok elszakadni, akárhogy is, másfél éves voltam, amikor innen elkerültem. Semmi emlékem nincsen, de Kondoros ugyanolyan közel van hozzám, mint az a Nyíregyháza, ahol 16,5 évet éltem, egészen '56-ig, úgyhogy nekem óriási megtiszteltetés ez, hogy egy márványtáblát avatnak, amin rajta vagyok” – jelentette ki a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó.

Első olimpiai aranyérmét csapatban szerezte 1960-ban Rómában. A másodikat szintén csapatban 1968-ban Mexikóvárosban. Négy év múlva meglett az egyéni olimpiai bajnoki cím is Münchenben. Kondoros leghíresebb szülötte 2008-ban díszpolgári címet kapott.

„Vallotta folyamatosan egész élete során, és vallja a mai napig, és vállalja, hogy ő itt született Kondoroson. Ezért mindenféleképpen kötődnek, különösen kötődnek a kondorosiak az ő személyéhez. Néhány évvel ezelőtt díszpolgárrá is avattuk őt, és nagyon-nagyon fontos volt ez a mai nap azért, hiszen személyesen is találkozhattak vele a kondorosiak, most már nem először, és hallhatták azt az embert, aki a sikerei ellenére hihetetlen szerénységgel, alázattal áll a saját életútjához” – mondta a kiválóságról Dankó Béla polgármester.

Kondoroson Balczó András ma is példakép. A néhány éve elindított városi vívószakosztályba változatlanul sok a jelentkező.

 

Hivatkozások: Videó. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!