Mással-hangzó – 17. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében

Mással-hangzó – 17. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében

Share this content.

Budapest – 2013. június 2-án a Deák téri evangélikus templomban ismét megtartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért interaktív istentiszteletét, a Megállót a gyülekezet segítségével. Az alkalom a Mással-hangzó címet viselte, amiben az összetartozás, összefogás krisztusi lelkületét ismerhettük meg. Lelkészként szolgált Szabó B. András, a Pestújhelyi Evangélikus Egyházközség vezetője. Az istentisztelet hangulatát és Isten üzenetének tolmácsolását a Szívvel – Lélekkel Alapítvány Hangszórók zenekara és Mentactor drámacsoportja segítette. Szöveg: Bonnyai Zsuzska, fotó: Malík Mátyás

Az igehirdetés ismét csak szokatlan felütéseként mássalhangzókból kivetített igét láthattunk a falon, amit próbáltunk megfejteni, de valahogy nem sikerült. Majd egyre több magánhangzóval telt meg az igevers és így már nem éreztünk kudarcot, nem láttuk értelmetlen halandzsának a szöveget.

Az embert ez a képessége, az összekapcsolódás öröme emelte ki, különbözteti meg az állatoktól. Ezt állapították meg lipcsei tudósok a csimpánz és embergyerekek összehasonlításából. Ha valami érdekeset mutatnak, az embergyerek visszanéz és megosztja az örömét – nézd, de érdekes. Hiszen az emberi élet számára ezek a kis szemkontaktusok meghatározóak. Ugyanakkor az ember különbözőségében egyénként érték, de a totális rendszerek egyformává kívánják őket tenni – ez a keresztény, evangélikus közösségben a lehető legidegenebb gondolat. Hallhattuk, hogy a magyar az egyik legindividualistább nemzet, ahol az egyéni érték mellett az egyének összekapcsolódásának értéke is nagyon érdekes.

Majd elénk tárultak különböző népek különböző képességei – a mi Európánk is így kapcsolódik össze különleges értékké, különböző népek különböző karaktereiben. Jézus új parancsolata, ami a lekció volt, összekapcsol és átír alapszabályokat, amiben türelmes szeretettel Isten elfoglalja és újjáalakítja a kudarcos világot. Ez a keresztény reménység.

A Megálló most nyári szünetre megy, a következő alkalom 2013. szeptember 1-jén lesz a Deák téri evangélikus templomban. Reméljük, legközelebb Te is velünk tartasz!

A KÖSZI-s táborozóknak azonban nem kell őszig várniuk, mert a nyár során a piliscsabai Napvető táborokban is találkozhatnak a Megállóval! A 17. Napvető – evangélikus közösségépítő tábort idén két turnusban, 3-8. és 7-12. osztályosoknak rendezzük meg júliusban és augusztusban Piliscsabán. A tábor nyitott bármilyen felekezetből érkezők számára. Részletek és jelentkezés: www.koszi.net 

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a Hangszórók zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk: koszi@koszi.net

Honlapunk a www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: 
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A KÖSZI által szervezett 17. Megálló – interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Deák téri Evangélikus Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!