Máté László gyűjteményéből nyílt kiállítás Kolozsváron

Máté László gyűjteményéből nyílt kiállítás Kolozsváron

Share this content.

Kolozsvár – „Attól függően, hogy az ember éppen mire szeretne emlékezni vagy fényt deríteni, a huszadik század jelentheti a háborút, a forradalmat, illetve a gazdasági, az ipari és a technológiai fejlődés korszakát. Mindezek mellett az új művészeti felfogás, a modernizmus és a posztmodernizmus kibontakozását is magában foglalja” – hangsúlyozta Kiss László-András művészettörténész 2013. 10. 15-én, kedden délután a lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériájában, a debreceni Máté László gyűjteményéből szervezett kiállítás megnyitóján. Forrás: Szabadság, szöveg: F. Zs.

Mint mondta, a Magyar grafika – 50 művész, 50 grafika című tárlat lehetőséget teremt a közönség számára, hogy 50 kimagasló művész egy-egy alkotása révén tisztább képet alkothasson a közelmúlt, valamint a jelen művészetéről. Máté László pedig, aki már közel húsz éve folyamatosan bővíti gyűjteményét, ezáltal is fejet hajt a huszadik és huszonegyedik század képzőművészete előtt. Rézkarcokat, rézmetszeteket, szitanyomatokat, linómetszeteket, pasztelleket, akvarelleket, olajfestményeket, tusrajzokat stb. tartalmazó kollekciójának a negyedét hozta magával, hogy Nagyvárad után ezúttal Kolozsváron is kiállítsa, majd a tervek szerint jövőre Nagybányán, a Teleki Magyar Házban is az érdeklődők elé tárja az anyagot.

„Máté László gyűjteménye egyre csak szaporodik: nem ad el, csak vásárol, vagy olykor ajándékba kap egy-egy alkotást. Az a célja, hogy minél több embernek megmutassa az évek során összegyűjtött műveket, ezáltal is hozzájárulva a közízlés formálásához” – fűzte hozzá Kiss László-András.

A műgyűjtő köszönetet mondott a galériának, valamint az evangélikus–lutheránus püspökségnek a meghívásért, és megjegyezte: harminc évvel ezelőtt éppen Kolozsváron kötött házasságot feleségével, akinek a személyisége előtt a mostani kiállítással kíván tisztelegni. Rögtönzött tárlatvezetést tartott a teremben, röviden ismertetve a festők és grafikusok munkáit és életművét, majd zárásként Fogarasi Alpár színművész olvasott fel néhány karcolatot Nagy Lajos Képtelen természetrajz című kötetéből.

A kiállításon, amely november 17-ig, hétfőtől péntekig 10 és 18, szombaton pedig 10 és 14 óra között látogatható a lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériájában (Kossuth Lajos/21 Decembrie 1989 u. 1. szám), többek között Burai István, Deim Pál, Cs. Erdős Tibor, Gonda Zoltán, Gy. Szabó Béla, Hincz Gyula, Holló László, Jakabovits Miklós, Molnár C. Pál, Székely Géza, Szennik György és Vincze László egy-egy műve tekinthető meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!