MÖS: Kiút a szociális intézményi csapdából, kiút a szegénységből

MÖS: Kiút a szociális intézményi csapdából, kiút a szegénységből

Share this content.

Somogy megye egy kis falujában, egy egykori Erdődy-vadászkastély épületeiben és földterületein 2013-ban egyedülálló szociális és fejlesztő központot hozott létre az Ökumenikus Segélyszervezet. Az elmúlt hónapokban olyan családok költözhettek be az év első felében kialakított családok átmeneti otthonába, akik vállalták: egy modellprogram résztvevőiként mindent megtesznek azért, hogy az intézményben töltött idő alatt képessé váljanak segélyektől független, önálló életvitelre. A modellprogramot Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Miniszterének látogatása keretében mutatta be a sajtó számára Lehel László a Segélyszervezet elnök-igazgatója és Lévai Anikó jószolgálati nagykövet. A bemutatást követően köszönetet mondtak az adományozóknak, partnereknek, akik nélkül a nagyszabású beruházás nem valósulhatott volna meg. Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Kiss Tamás

Az intézmény bejárása és egy, az ott elindított modellprogram átfogó bemutatását követően Balog Zoltán miniszter, Lehel László a Segélyszervezet vezetője és Lévai Anikó jószolgálati nagykövet tájékoztatták a jelenlévő újságírókat.

Balog Zoltán előremutatónak nevezte a modellprogramot, amely a szükséglet alapú helyett a tevékenység alapú szociális munka irányába mutat. Hangsúlyozta, hogy ez a fajta értékteremtő szemlélet minél nagyobb teret kell, hogy kapjon mind a szociális intézményekben, mind a szociális munkások képzésében. Példaértékűnek nevezte, hogy a Segélyszervezet modellprogramja valós kitörési esélyt kínál a szociális ellátórendszerből.       

Lévai Anikó, aki az az építkezés időszakában is több alkalommal meglátogatta az intézményt, látványosnak nevezte az elmúlt három évben történt változásokat. „Bár még csak a munka elején tartunk, de azzal hogy elkezdtük, úgy tartják félig már be is fejeztük.” – bíztatta a segélyszervezet munkatársait.  

Lehel László elmondta, hogy a Segélyszervezet kastélyosdombói szociális és fejlesztő központjának elsődleges célja, hogy a krízishelyzetbe került családok társadalmi reintegrációját támogassa. Egy többlépcsős rehabilitációs program, melyben egyidejűleg mintegy 40 fő tud részt venni, s olyan támogatási elemeket tartalmaz a felnőttek számára - felkészítés, gazdasági képzés, mentorálás, térségi letelepedés előkészítése -, amelynek eredményeként a családok véglegesen elhagyhatják a szociális ellátórendszert. Az intézményben háztáji gazdaság működik, amelyet a későbbiekben a családok hatékony együttműködésével és önálló életvitelének támogatása érdekében szociális szövetkezet létrehozásával is támogatja a Segélyszervezet. A felnőttek felkészítésén túl a Segélyszervezet programjának másik fontos eleme a gyermekek speciális fejlesztése annak érdekében, hogy szakemberek segítségével, a szegénység okozta, hozott hátrányaikat leküzdhessék, iskolai teljesítményük javuljon, így a sikeres társadalmi integráció az ő esetükben is megvalósulhasson. A tervek szerint a következő három évben mintegy 150 gyermek vesz részt a programban.

Összefogásból született

Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt évben mintegy 100 millió forintot fordított arra, hogy az elmúlt évtizedekben leamortizált épületkomplexum alkalmassá váljon a modellprogram befogadására, a gazdaságos működésre. Lehel László köszönetet mondott valamennyi adományozónak és partnernek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Segélyszervezet tervek szerinti ütemezésben tehette korszerűsíthette és tehette a sokrétű funkció ellátására alkalmassá az épületet. Kiemelte, hogy több éves tervezést követően az építkezésnek a 2012-es adventi adománygyűjtés kiemelkedő sikeressége adott lendületet, különös tekintettel a TESCO áruházakban meghirdetett kuponos gyűjtésre, melynek keretében 54 millió forint gyűlt össze. A Segélyszervezetet évek óta stratégiai partnerként segítő áruházlánc mellett a több hazai vállalat is jelentős támogatással járult hozzá az intézmény létrehozásához. A T-SYSTEMS például 5 millió forinttal támogatta az idén karácsonykor átadásra kerülő játszótér létrehozását, míg az EVOPRO csoport tagja, az EVOGREEN több mint 4 millió forint értékű ledes világítástechnikával tett sokat a gazdaságos, környezetbarát működésért. A BUNGE Zrt. 1,1 millió forintos támogatásával ahhoz járult hozzá, hogy a központ fűtésrendszere megújuljon egy automatikus működésű, kis fogyasztású, vegyes tüzelésű kazán beszerzése révén. A kazán működtetéséhez elégséges az egyszerű papírbrikett is, melyet az átmeneti otthon lakói helyben tudnak előállítani, így az épület működtetése hosszabb távon gazdaságosabbá vált.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!