Műemlékké nyilvánították a siófoki „Makovecz templomot”

Műemlékké nyilvánították a siófoki „Makovecz templomot”

Share this content.

Forrás: Siófoki Napilap
Siófok – Országos műemléki védelmet kapott a siófoki evangélikus templom. A Makovecz Imre által tervezett építményt a Belügyminisztérium rendelete nyilvánította műemlékké azért, hogy az 1987–1990 között, organikus stílusban épített evangélikus templom építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékei megmaradjanak.

A kormány még az elmúlt évben határozott Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész életművének gondozásáról, ennek a döntésnek volt része az egyes alkotások műemléki védelem alá helyezése is.

A Siófok jellegzetességének, egyik legmeghatározóbb épületének számító, Fő utcai evangélikus templom korábban is védettséget élvezett, helyi oltalom alatt állt. A „Krisztus hajójának” nevezett épületet 1992-ben szentelték fel. A túlnyomórészt fából készült templom építéséhez szükséges faanyag nagy része Siófok finn testvérvárosából érkezett, hiszen Oulu evangélikus gyülekezete fontosnak tartotta támogatni a templomépítést. Siófok hálából Oulu parknak nevezte el a templomot övező területet.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a siófoki evangélikus templom országos műemléki védelmet kapott. Makovecz Imrének több templomterve közül ez volt az első, itt gondolta végig, hogy mit jelent Isten háza. Templomai közül ez az alapmű” – mondta dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere, aki arról is beszélt, hogy az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonjának hét tornya közül az egyik megegyezik a siófoki evangélikus templom tornyával.

A 4 égtáj felé mutató, négy ajtóval ellátott épület jelképrendszere igen gazdag. A főbejárat feletti angyalszárnyak a templomba betérőket óvják, míg a torony tetején, az életfából kinövő kereszt azt jelképezi, hogy a golgotai kereszt nem a halálé, hanem utat mutat az örök élethez.

A templom megóvását és a gyülekezet támogatását Siófok városa mindig is fontosnak tartotta, az épület fenntartására az idei költségvetésben is különített el pénzösszeget az önkormányzat. Siófok emellett „Somogyország Kincse” díjra is felterjeszti a Makovecz Imre által tervezett templomot.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!