Ma kezdődik a Kirchentag

Ma kezdődik a Kirchentag

Share this content.

szöveg: MTI, kép: kirchentag.de
Budapest – 2015. június 3-án kezdődik és vasárnapig tart a Kirchentag, a Német Protestáns Egyházi Napok fesztivál Stuttgartban. A rendezvényen részt vesz a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) és a Magyarországi Református Egyház (MRE) is.

A rendezvényen a magyar evangélikusokat Gáncs Péter elnök-püspök és Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke képviseli – közölte az evangélikus egyház sajtószolgálata.
Gáncs Péter a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet által szervezett, péntek esti német-magyar kétnyelvű istentiszteleten hirdet igét.
Az egyházakat és egyházi szervezeteket bemutató "lehetőségek piacán" idén az evangélikus diakónia mutatkozik be. Ugyanitt szombaton a magyarországi evangélikusság életéről Fabiny Tamás tart beszámolót.

Az MRE kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a magyar reformátusságot idén Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke képviseli. Zán Fábián Sándor több programon is részt vesz, ezek közül kiemelt jelentőségű az Európai Protestáns Egyházak Közössége által szervezett pénteki kerekasztal-beszélgetés, amelyen Szergej Machewski püspökkel, az Ukrajnai Német Evangélikus Egyház vezetőjével közösen számol majd be az ukrajnai politikai és gazdasági helyzetről, illetve arról, hogy a háború miként sújtja a kárpátaljai magyarokat.

A Német Protestáns Egyházi Napokat 1949 óta kétévente rendezik meg mindig más német városban. Az idei a 35 alkalom.
Az MEE tájékoztatása szerint az idei rendezvényen közös előadást tart Joachim Gauck német államfő és Hartmut Rosa jénai szociológus „Jó élet. Okos élet” címmel arról, hogy mit tehet a politika az emberek békés együttéléséért.
A rendezvény további kiemelt eseménye lesz Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, Nick Baines anglikán püspök és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter beszélgetése a világméretű aktuális krízisekről és konfliktusokról.
„Az emberi jogokat meg kell védeni a világban” címmel a leszbikusok és melegek jogi védelméről beszélget majd Alice Nkom kameruni jogász és Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A Kirchentagon az evangelikus.hu szerkesztősége is jelen van és napi bejelentkezésekkel tudósít a rendezvényről.

Címkék: Kirchentag -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!