Magyar állami kitüntetést adtak át két magyar lelkipásztornak Bécsben

Magyar állami kitüntetést adtak át két magyar lelkipásztornak Bécsben

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: Filep István
Bécs – A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült Simon Ferenc esperes, bécsi magyar katolikus főlelkész és Solymár Mónika evangélikus lelkész vasárnap Bécsben.

A kitüntetéseket a bécsi belvárosban található Német Lovagrend templomában Perényi János bécsi magyar nagykövet adta át. Előtte ökumenikus istentiszteletet tartottak, a szertartáson a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség és az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet adott hálát az elmúlt évtizedben végzett munkáért.

A nagykövet Áder János köztársasági elnök indoklását felolvasva rámutatott: a két kitüntetettnek fontos feladata, hogy a hitet és a hagyományokat őrizze a mai globalizálódott világban.

Solymár Mónika a kitüntetés átvételekor köszönetet mondott a Magyarországi Evangélikus Egyháznak, hogy nem felejtették el, munkáját ma is figyelemmel kísérik és támogatják. 

A kitüntetés számvetést jelent, a gyülekezettel és a saját életemmel kapcsolatban is - mondta az MTI-nek nyilatkozva Solymár Mónika. Elmondta továbbá, hogy az ausztriai magyar evangélikus gyülekezet kis közösség, amely segíti az Ausztriában élő és érkező magyarok integrációját.

Simon Ferenc beszédében megköszönte a képviselőtestület elmúlt tíz évben történő segítségét és az egyházközség odaadó munkáját. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kitüntetés még több felelősséget ró rá, hogy eredményesen végezze munkáját. Az általa vezetett, nagyjából 150 főből álló magyar katolikus közösséget elevennek és kezdeményezőnek nevezte, amelyre mindig lehet számítani, ha közös munkáról van szó. Simon Ferenc Bécs első kerületében, a Singerstrasséban található Német Lovagrend templomában celebrál misét, elmondása szerint vasárnaponként 250-300 ember jön el a templomba, havonta pedig 1500-2000 betérő hívővel számolnak.

 

Simon Ferenc Nagyváradon született, teológiai tanulmányait Budapesten és Bécsben végezte. Kezdetben bécsi egyetemi lelkész, majd a magyar katolikusok főlelkésze lett. Simon Ferenc tagja a pannonhalmi főmonostor oblátusközösségének, a bécsi helynökség ökumenikus bizottságának, áprilisban nevezték ki a Bécsi Főegyházmegye keresztény-zsidó együttműködésért és a párbeszéd folytatásáért felelős megbízottjává.

Solymár Mónika evangélikus lelkész és valláspedagógus, a soproni evangélikus gimnázium lelkésze volt, majd Bécsben doktorált, és ugyanitt lett lelkész és egyetemi oktató. Jelenleg a bécsi egyházi főiskola docense. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!