Magyar és dél-amerikai egyházi zene csendült fel Budapesten

Magyar és dél-amerikai egyházi zene csendült fel Budapesten

Share this content.

Budapest – „Két világ barokk zenéje” címmel a Soproni Evangélikus Levéltár kottaanyagából és a dél-amerikai jezsuiták magyar vonatkozású zenéjéből ősbemutató koncert volt 2013. március 23-án, szombaton Budapesten, a Nádor teremben, a Vakok Általános Iskolája és Diákotthona épületében. Forrás: MTI

A Soproni Evangélikus Levéltárban őrzött 18. századi zenei darabok kottáiból és a dél-amerikai jezsuita rend magyar vonatkozású egyházi zenei anyagból tíz barokk vokális és hangszeres művet szólaltatott meg a koncerten az Aura Musicale zenekar Máté Balázs művészeti irányításával és az Encuentros (találkozások) énekegyüttes Leidemann Sylvia vezetésével. A karnagy és csembalóművész a dél-amerikai kontinens magyar vonatkozású zenéinek első kutatója.
Leidemann Sylvia argentin–magyar zenész, a koncert létrehozója elmondta az MTI-nek, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica (Határon túli magyar osztály) ösztöndíjával a dél-amerikai jezsuita hangszeres zene kutatása közben bukkant rá olyan dallamokra, amelyek sok azonosságot mutatnak Wohlmuth János soproni evangélikus kántor Starck-virginálé című könyvében található dallamokkal. Wohlmuth 1686-tól 1720-ig szolgált kántorként Sopronban.
A zenekutató az evangélikus levéltárban olyan hangszeres műveket talált, amelyeket magyar és német kántorok szereztek, és ezek a darabok Európában másutt nem lelhetők fel. Bolívia keleti részén, Chiquitos jezsuita misszió területén 1983-84-ben templomok restaurálása közben egy oltár alatt mintegy ötezer kottalapot találtak. Ezek a kották miséket, hangszeres darabokat, szonátákat, eredeti indián nyelvű himnuszokat tartalmaztak.
Leidemann Sylvia ebben a gazdag barokk egyházzenei anyagban bukkant rá olyan dallamokra, amelyek nagyon hasonlóak voltak a soproni Wohlmuth János könyvében található zenével. A művész átiratokat készített, rekonstruált darabokat, a soproni munkákat párosította a bolíviai anyaggal, és ezt tárta most a közönség elé. 
Felcsendült többek között Johann Pachelbel (1653-1706) szonátája, Wilhelm Gottfried Enderle (1722-1790) csembalókoncertje Leidemann Sylvia előadásában, és több darab a boliviai jezsuita archívumból. 
Az ősbemutatót Leidemann Sylvia az újonnan megválasztott dél-amerikai jezsuita Ferenc pápának ajánlotta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!