A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége elutasítja a halálbüntetést

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége elutasítja a halálbüntetést

Share this content.

Szöveg: Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége
Budapest – A halálbüntetés a Magyarországi Evangélikus Egyház – hitvalláson és a keresztyén etikán alapuló – meggyőződése szerint elfogadhatatlan. Felhívjuk minden testvérünket arra, hogy közös imádsággal erősítsük a társadalom értékrendjének keresztényi megújulását, ami az élet feltétlen tiszteletével teheti biztonságosabbá világunkat!

A magyarországi bűnözési statisztikák egyértelműen igazolják, hogy a halálbüntetés eltörlése óta – amiben elévülhetetlen az első Alkotmánybíróság érdeme, s amit megerősített több országgyűlési döntés is – számottevően csökkent az életellenes bűncselekmények száma. A még így is tűrhetetlenül sok szörnyű tett minden egyes áldozatáért imádkozunk, szeretteik fájdalmában osztozunk. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy nem szolgálja sem az ő megnyugvásukat, sem a közbiztonság erősödését, ha a politika vagy a média a jézusi szeretet-tanítással összeférhetetlen ösztönökre apellálva, a bosszúállás és elrettentés hamis ködképével mérgezi a lelkeket.

Nyújtsunk testvéri segítséget, vigaszt és támaszt a veszteséget szenvedőknek, azok pedig, akik a közbiztonság fenntartására, erősítésére és az igazságszolgáltatásra hivatottak, minden valóban hatékony és alkotmányos eszköz felhasználásával gondoskodjanak az élet védelméről!

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége

UPDATE:

Szerkesztőségünk felkérést kapott a közlemény pontosítására:

A közlemény aláírói és támogatói: Gáncs Péter elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő, Fabiny Tamás püspök, Fábri György felügyelő, Szemerei János püspök, Mészáros Tamás felügyelő, Hafenscher Károly a zsinat lelkészi elnöke, Abaffy Zoltán a zsinat nemlelkészi elnöke.

Lengyel Anna felügyelő véleménye:
Magyarországon törvény tiltja a halálbüntetést.
A hívő embereknek ráadásul a Tízparancsolat (Ne ölj!).
Nem tartom helyesnek, ha egyházunk aktuálpolitikai játszmákban vesz részt.
Lengyel Anna, országos felügyelő helyettes

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!