A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőivel találkozott az ÁSZ elnöke

A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőivel találkozott az ÁSZ elnöke

Share this content.

Forrás: aszhirportal.hu, szöveg: dr. Molnár Anett
Budapest – A magyar történelmi egyházak vezetőivel folytatott tárgyalások keretében Domokos László hivatalában fogadta Gáncs Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét és kíséretét. Az egyházi és világi vezetők a megbeszélésen áttekintették a közpénzügyi gazdálkodás legfontosabb kérdéseit, az államháztartási ellenőrzés egyházakkal kapcsolatos részleteit és kölcsönösen tájékoztatták egymást a feladatellátást, valamint az intézményrendszert érintő változásokról.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői 2014. június 6-án, hagyományos éves találkozójuk keretében a közpénzügyi ellenőrzés aktuális kérdéseit értékelték. Az ÁSZ elnöke a szakmai eszmecserén kiemelte, a Számvevőszék szektorális megközelítésű ellenőrzései keretében egyformán ellenőriz majd minden vallási közösséget, amellyel arra törekszik, hogy átfogó és összehasonlítható képet nyújtson a döntéshozók számára egy-egy ágazat aktuális helyzetéről.

Az ÁSZ elnöke leszögezte: a Számvevőszék továbbra is minden vallási közösséget egyformán, objektív kritériumok alapján ellenőriz, ellenőrzései pedig csak a hitéleten kívüli tevékenységekre terjednek ki.

Domokos László felhívta az egyházi vezetők figyelmét, hogy a vagyonellenőrzések keretében az ÁSZ kiemelten foglalkozik az állam által átadott ingatlanok rendeltetésszerű használatával. A felek megállapodtak, hogy az ÁSZ tanácsadói funkciója keretében az egyházaknak lehetősége nyílik egy önellenőrzési teszt elvégzésére, amely támogatja a feladatok ellátásának szabályszerűségével, hatékonyságával kapcsolatban megfogalmazott elvárások teljesítését.

A Magyarországi Evangélikus Egyház nevében Gáncs Péter adott tájékoztatást az elmúlt egy év változásairól, eredményeiről. Az elnök-püspök hangsúlyozta: minden területen biztosítani tudták a minőségi feladatellátást. A gazdasági kérdésekben illetékes vezetők, Krámer György országos irodaigazgató, dr. Zsugyel János az egyházi számvevőszék elnöke és Csorba Gábor a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Egyházi Iroda Gazdasági Osztályának vezetője a finanszírozási, vagyongazdálkodási kérdésekről tájékoztatták az Állami Számvevőszéket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!