A Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke is részt vett a Vallásközi Dialógus Bizottság ülésén

A Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke is részt vett a Vallásközi Dialógus Bizottság ülésén

Share this content.

Forrás: MEÖT
Budapest – Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke volt a MEÖT Vallásközi Dialógus Bizottsága május 4-i ülésének vendége. Előadásának témája: Szélsőségesség az iszlámban volt.

A szélsőség nyilván a középhez képest az. A szélsőség azonban lehet túlzott merevség, de amiről sokkal kevésbé esik szó, túlzott rugalmasság is. Oka a tudatlanság, kiábrándultság, kilátástalanság. A szélsőség vagy hozzáad a hittételekhez, vagy elvesz belőlük. Cselekedeteinket túlvilági szempontból (is) mérlegelnünk kell. Mindig veszélyes, ha az önálló gondolkodás hiányára nevelik az embereket. A kháridzsiták már a kalifátus kezdetén harcolni akartak mindenkivel, de Ali 660-ban legyőzte őket. Az ilyen mindenáron harcosok – mint amilyen most az Iszlám Állam -, eddig még mindig eltűntek. Az emberek többsége nem ilyen, hanem képes a jó és a rossz között választani - hangsúlyozta az előadó.

A beszélgetés folyamán vita bontakozott ki elsősorban arról, hogy ma az államot mennyire lehet vallási alapokra építeni. A vendég arra is felhívta a figyelmet, hogy a síita-szunnita ellentét az átlagemberek szintjén nem annyira súlyos, a Magyarországi Muszlimok Egyházához síiták is járnak. Nem helyes az iszlám országokban a keresztényeket sújtó megszorításokra az európai muszlimok lehetőségeinek korlátozásával válaszolni. Jó példák is vannak: Katarban a közelmúltban templomot építettek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!