Maradjon béke Ukrajnában!

Maradjon béke Ukrajnában!

Share this content.

Kijev – A Vallási Vezetők Európai Tanácsa (The European Council of Religious Leaders – ECRL) nagy figyelmet fordít a jelenlegi ukrán helyzetre, továbbá felhívást intézett minden párthoz a krízis békés eszközökkel való megoldása érdekében. Forrás: Protestantnews.eu, reformatus.hu, külügyi iroda. Fordította: Csobán Nóra

Az Ukrán Egyházak és Vallási Szervezetek (The Ukranian Churches and Religious Organizations) intézménye egy felhívás keretében kérte fel a nemzetközi közösség egészét, az orosz kormányt, az Ukrajna biztonságáért dolgozókat, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, az Európai Uniót, az ENSZ-t és az EBESZ-t és minden jóakaratú polgárt, hogy vállaljanak szolidaritást Ukrajnával, imádkozzanak az országért és az ukrán nemzetért.

Eduard Dolinski, Ukrajna Vallásközi Tanácsának bizottsági elnöke – mely intézmény hamarosan csatlakozik az ECRL-hez – hangsúlyozta a helyzet súlyosságát, megkérte minden vallás képviselőit világszerte, hogy imádkozzanak az ukrán emberekért, illetve felhívást intézett a döntéshozókhoz, hogy használják befolyásukat egy fegyveres konfrontáció megelőzése érdekében.

A legnagyobb gond az ECRL szerint, ha a konfliktus militarizálódik, hiszen így az ukránok könnyen válnának egy katonai konfliktus áldozataivá. Az ECRL a béke kultúrájának elkötelezettje, ahogyan ezt ki is fejezte a Lille-i nyilatkozatban is: „minden lehetőséget megragadunk arra, hogy támogassuk azon rendelkezéseket és döntéseket a politika területén, melyek előmozdítják a békét, és együtt emeljük fel hangunkat, vallási megosztottságokon keresztül is, azon erők ellen, melyek támogatják az erőszakot és akadályozzák a nemzetközi párbeszédet.”

Az ukrán emberekkel vállalt szolidaritás fényében intézzük az Ukrán Egyházak és Vallási Szervezetek kérését az orosz kormányhoz, hogy az mutasson önkorlátozást, illetve kérjük a nemzetközi közösséget, hogy a számára elérhető összes intézmény és eszköz segítségével törekedjen békére a politikai párbeszéd során.

Imáinkkal és gondolatainkkal támogatjuk az ukrán nemzetet!

 

Címkék: Ukrajna - egyház -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!