A megbélyegzés természetéről – a pánszláv példa

A megbélyegzés természetéről – a pánszláv példa

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kertész Botond
A forradalom, majd a kiegyezés után hatalomra kerülő szabadelvű elit határozottan alakította a nemzetiségi kérdésről való közbeszéd kereteit. A kérdés árnyalt megközelítése nem volt jellemző a napi politikai, vagy nem egy esetben személyes haszonszerzés által motivált sajtó-polémiákra.

Szlovák-ügyben a megszólaló vagy „hazafi”, vagy „pánszláv” volt, harmadik megoldásra nem adtak lehetőséget. Az evangélikus egyházat különösen érzékenyen érintette a pánszlávizmus bármikor bevethető vádja, hiszen tagjainak relatív többsége szlovák anyanyelvű volt.  A hatalom közbeszéd-tematizálása hamar tetten érhető volt az egyházban: egy Pest környéki lelkészválasztási vitát például azzal igyekeztek a felek a maguk javára eldönteni, hogy egymást kölcsönösen pánszlávizmussal vádolták. És, hogy mi köze mindennek a politikai korrektséghez?

A politikai korrektség (PC) modern kori fogalom. Egyes vélemények szerint Mao vörös könyve említi először. Az biztos, hogy a hatvanas évek óta használják az Egyesült Államokban, manapság pedig elkeseredett vita folyik hasznáról, veszélyeiről, a demokráciáról és a sajtószabadsághoz fűződő viszonyáról. A PC annak a jelenségnek a mai kódja, amely az írott szó nyilvánosságával egyidős – szellemi, hatalmi, politikai csoportok mindig is szerették meghatározni a nyilvánosságot uraló közbeszéd témáit, és azt, hogy azokról mit is kell gondolni. Az sem a mai kor kiváltsága, hogy ugyanazon szavaknak egészen különböző jelentést tulajdonítanak más-más olvasók.  

A cikk a KötőSzó evangélikus közéleti blogon folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!