A meghívottak öröme – Jótékonysági orgonahangverseny Vadosfán – Magyarkeresztúr templomának javára

A meghívottak öröme – Jótékonysági orgonahangverseny Vadosfán – Magyarkeresztúr templomának javára

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Büky Anna, fotó: Pintér András
Vadosfa – Sokan gyűltek össze a vadosfai egyházközség meghívására múlt vasárnap délután az „evangélikus katedrálisban”, hogy meghallgassák Tar Zita és Tüzes Marcell Sámuel orgonaművészek koncertjét.

Elsőként Mihácsi Lajos lelkész üdvözölte a vendégeket, és ismertette a magyarkeresztúri templom érdekében tett lépések eddigi, minden várakozást felülmúló eredményeit, hozzátéve, hogy a hét falu közössége már az elmúlt években is meglepő céltudatosságról tett tanúbizonyságot.

A fáradozások gyümölcseként újulhattak meg a környező templomok (Vadosfa, Mihályi), s a további kihívások nemhogy csüggedésre adnának okot, hanem szinte egyenes arányban növelik a megvalósítás öröméből fakadó lendületet. Természetes, hogy az ilyen sikerek láttán minden jelenlévő érzi, tudja, és a legnagyobb alázattal fogadja azt a jótékony odafigyelést, amely lassan már a hangos kételkedőket is elcsendesíti.

„Isten áldása fog minket össze” – fogalmazta meg valaki a szeretetvendégségen az érzést, amely a kívülről érkezőket is azonnal megérinti, ha belépnek ebbe a közösségbe. Ez volt a benyomása Nagy Márton fotóművész-rendezőnek is, aki először járt Vadosfán, és önzetlen munkaként kisfilmet készít az eseményről.

Az orgonakoncertet Gabnai Sándor esperes áhítata előzte meg. Az Ó- és az Újszövetségből felolvasott részletekkel utalt a kezdetre, a mindenek kezdetére: „Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött.”

– Valami nekifeszült, szinte a semmiből elindult… – folytatta a gondolatot Gabnai Sándor. Isten formál, alkot, teremt, tökéletesen és egyértelműen felmutatva számunkra az utat. Mi pedig megtesszük a lépéseket, ki-ki a saját lehetősége szerint. Mert ha elindul egy összefogás – ugyanolyan mértékkel bír a távolról, a kórházi ágyból elsuttogott ima, mint a látványos tetterő. Minden segítő szándék köszönetet érdemel.

Végezetül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a fiatal orgonaművészek lendületes játékát és a gesztust, hogy néhány szóban ismertették is az előadott darabok történetét. A múlt évi századik évfordulóra felújított vadosfai orgona pedig meghálálta az értő kezek törődését. Örömzene hangját hallhattuk… hogy ismét megérezhessük a valóságot… A szeretet vendégei vagyunk.

„…mert az Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok” (1Kor 3,17)

Segíts te is a templomfelújításban!

Még nyolcmillió forintot szeretnénk összegyűjteni a magyarkeresztúri evangélikus templom mennyezeti burkolatának, a külső vakolatnak és a lépcsőnek a renoválására. Célunk, hogy 2016-ban, felszentelésének ötvenedik évfordulóján a templom márrégi-új pompájában ragyoghasson.
A magyarkeresztúri templom a Vadosfai Evangélikus Egyházközséghez tartozik (honlapcím: https://vadosfa.lutheran.hu).
Az egyházközség számláját a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet vezeti. Számlaszám: Magyarkeresztúr: 59500186-11095952.
Kérjük, a Közlemény rovatban tüntessék fel: „Magyarkeresztúri templomfelújítás”.
Az adományozók között kisorsolunk egy hétvégi nyaralást Zamárdiban, a vízparttól kétszáz méterre fekvő apartmanban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!