Megkezdődött az ökumenikus imahét Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Megkezdődött az ökumenikus imahét Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Share this content.

Székesfehérvár – A székesfehérvári Szent István-bazilikában kezdődött az egyházmegye idei ökumenikus imahete. Az alkalmon az evangélikus egyház részéről Szemerei János püspök, Fehér Károly nyugalmazott evangélikus esperes és Bencze András evangélikus püspök-helyettes szolgált. Forrás: Magyar Kurír, Székesfehérvári Római-Katolikus Egyházmegye

Fehér Károly nyugalmazott evangélikus esperes üdvözlése után Kiss János katolikus püspöki helynök köszöntötte az est vendég igehirdetőjét, Szemerei Jánost, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökét, valamint a megjelent híveket.

Megnyitójában Spányi Antal katolikus püspök bemutatta az ökumenikus hét istentiszteleti rendjét, amelyet idén a Kanadában élő keresztények állítottak össze, és imádkozott az imaalkalmak kegyelmeiért, Isten népének egységéért.

A bűnbánati imát Somogyi László református lelkészi-elnök, Bencze András evangélikus püspök-helyettes, Révész Lajos baptista lelkész és Szilágyi Szabolcs katolikus plébános-helyettes vezette. Spányi Antal püspök feloldozási imája után az olvasmányt Berze János református lelkész, a zsoltárt Bödő Sándor baptista presbiter, a szentleckét Fehér Károly nyugalmazott evangélikus esperes, az evangéliumot Horváth Imre kanonok-plébános olvasta fel.

Igehirdetésében Szemerei János evangélikus püspök ünneplő gyülekezetként szólította meg a különböző közösségekből érkezett híveket. „Jó lenne, ha piros betűs ünnepként kerülne naptárunkba ez a hét, hiszen ünnep, ha együtt lehetünk, akkor is, ha mára megszokott, hogy január harmadik hetében együtt imádkozunk.” Isten ajándékának nevezte, hogy mára otthonosan mozognak a különböző felekezetek egymás templomaiban, és megszokták a közösségek, gyülekezetek különféle liturgiáit. „Valóban ajándék, hogy ezen a héten testvéri közösségben lehetünk együtt” – emelte ki.

Az est témája volt – az egységesen kiadott imarend szerint –, hogy Együtt... szentek vagyunk. „A szent az Isten számára elkülönített embert jelenti, ezért ne a tökéletesek közösségére gondoljunk” – mondta Szemerei János. „Isten szeretetének népeként lehetünk együtt szentek. Összeköt bennünket az, ahogyan Isten gondoskodik mindannyiunkról, rólunk, akik különbözőek vagyunk. Mi itt a hazánkban, városainkban, falvainkban közös nyelvet beszélhetünk, mert bűneink ellenére összeköt minket Isten szeretete.”

A hitvallás imáját Ugrits Tamás irodaigazgató vezette. A közbenjáró imádságban a lelkipásztorok a rászorulókért, a tanulmányaikat folyatókért, a nők és férfiak jogaiért, méltóságáért, a beteg gyermekekért, a fiatalokért, a gyermeket váró asszonyokért, a gyógyíthatatlan betegekért, a teremtett világ megőrzéséért, a szolidaritásért imádkoztak, és azokért az emberekért, akiktől megtagadták méltóságukat.

Az egységért szóló elköteleződés imái után Spányi Antal megyéspüspök és Szemerei János evangélikus püspök záróáldásával fejeződött be az első ökumenikus imaalkalom Székesfehérváron.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!