Megnyitják a reformáció röpiratait bemutató gyűjteményt

Megnyitják a reformáció röpiratait bemutató gyűjteményt

Share this content.

Gotha – A jövő évben nyílik meg a németországi Gothában a nyilvánosság számára is az a kiállítás, amely a reformáció idején keletkezett röplapjait mutatja be. Forrás: edp, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A több mint 900, egyoldalas lenyomat 1500 és 1580 között keletkezett és világszinten is egyedülálló gyűjteménynek számít - modta a gothai kutatókönyvtár vezetőnője, Kathrin Paasch, a német protestns sajtószolgálatnak (Evangelischen Pressedienst - epd). 2017-ig, a reformáció 500. évfordulójáig még egy átfogó és kommentált katalógus kiadását is tervezik ezekről a röpcédulákról, sőt fakszimile kiadásokat is szeretnének.

A Friedenstein Kastély Alapítványa által rendezett kiállítási anyag a kor hercegeinek és választófejedelmeinek gyűjtőszellemét is mutatja, hiszen nélkülük ezek az írásoknem maradhattak volna fenn az utókor számára - mondta a könyvtárvezető.

A gyűjteményt már digitalizálták és jelenleg a türingiai reformációtörténeti kutatócsoport vizsgálja tudományos alapokon. A csoportban a jénai, erfurti egyetemek alkalmazottjai, a Friedenstein alapítvány és a gothai kutatókönyvtár illetékesei képviseltetik magukat. Az ország 211 ezer eurós támogatását élvezi a 2016-ig tartó projekt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!