Megvan a győztes rajz, ami az Iskolagyümölcslé dobozokra kerül

Megvan a győztes rajz, ami az Iskolagyümölcslé dobozokra kerül

Share this content.

Közel 5000 gyerekrajz érkezett a Nemzeti Iskolagyümölcs-program és legnagyobb beszállítója, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett, „Dobozra fel!” rajzpályázatra. Az öttagú zsűri Czirják Aletta Zsanna, 4. osztályos tanulónak ítélte az első díjat. Jutalomban részesült továbbá a győztes osztálya, a legtöbb rajzot beküldött iskola és – a nagy érdeklődésre való tekintettel – 100 diák kapott különdíjat országszerte. A legtöbb rajzot beküldött iskolaegyébként a győri Péterfy Sándor Evangélikus Általános Iskola volt. Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarországon egyre kevesebb gyümölcslevet fogyasztunk. A legfrissebb felmérések szerint[1] gyümölcsléből tavaly fejenként 20,4 liter, míg az azt megelőző évben 23,7 liter volt az átlagos fogyasztás. A fiatalok még ennél is kevesebb vitamindús levet isznak, ők inkább a cukros, szénsavas üdítőket részesítik előnyben. Éppen ezért a Nemzeti Iskolagyümölcs-program és legnagyobb beszállítója a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve országos rajzpályázatot hirdetett a friss, magyar alapanyagból készült gyümölcslevek népszerűsítésére. 
A versenyre minden Magyarországon élő, 6 éven felüli, de 13 éven aluli 1-6. osztályos általános iskolás tanuló pályázhatott a 2014. január 22-e és március 5-e közötti jelentkezési időszakban. A pályázat témája: Fától az iskolapadig – avagy hogyan jut el a gyümölcs a termelőktől a gyümölcslé-üzemen át az iskoláig? A rajzverseny célja a gyümölcslé-fogyasztás népszerűsítésén túl, hogy a kiválasztott nyertes pályamű a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően, országos szinten, a Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében kiosztott gyümölcslé dobozát díszítse, így egységes arculatot adva a gyümölcslédobozoknak.
Az ország mind a 19 megyéjéből, összesen 437 iskolából pályáztak a gyerekek. A 4734 beérkezett pályamű közül a zsűri egy körben választotta ki a nyerteseket, melynek eredményeképpen Czirják Aletta Zsanna, 4. osztályos tanuló rajza részesült első helyezésben. Jutalma egy Apple Ipad, rajza pedig a következő tanévben kiosztásra kerülő gyümölcslédobozon szerepelhet, illetve osztálya egy hétvégi kiránduláson vehet részt. A legtöbb rajzot beküldött iskola, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Általános Iskola minden diákja gyümölcslevet kap ajándékba. A pályázat sikerére való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy a díjazottakon kívül még 100 kisdiáknak juttatnak el ajándékcsomagot országszerte különdíjként.
„A rajzpályázat nagyszerű kezdeményezés, amely jelentősen növelheti a gyümölcsfogyasztás népszerűségét a gyerekek körében. A verseny koncepciója ugyan megköveteli, hogy a győztes rajz kerüljön a gyümölcslédobozra, fontosnak tartjuk azonban, hogy több kisdiák részesüljön elismerésben. Ezért döntöttünk a többrétegű díjazás mellett” – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
A győztes és osztálya részt vehetett a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében megrendezett díjátadó sajtótájékoztatón. A nyertes rajz egy közel 2 m magas, lepellel borított gyümölcslédoboz installációra került, a lepel lerántása után a kisdiák értesülhetett győzelméről. Ezt követően a nyertes és osztálya a verseny fővédnökétől, Feldman Zsolt helyettes államtitkártól vehette át jutalmát. A rendezvény gyümölcsfaragással zárult, ahol a diákok is próbára tehették képességeiket.
„Büszkék vagyunk arra, hogy az új tanévtől az iskolákban kiosztott gyümölcslevek csomagolását a győztes gyerekrajz díszítheti. Komoly szándékunk, hogy a jövőben a dobozok újrahasznosítási folyamatát is megtervezzük” – közölte Lukács Róbert, MATÉSZ-FRUCT Kft. stratégiai igazgatója.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!