Megverték pedig papi ing volt rajta

Megverték pedig papi ing volt rajta

Share this content.

Kijev – Andreas Hamburg Dél-Ukrajnában teljesít lelkészi szolgálatot. A lelkész egy demonstráció során verőlegények csoportjának kezébe került. Forrás: chrismon.evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Februárban, amikor Kijevben a Majdanon több mint 90 ember meghalt, Odesszában demonstráltunk - írta a lelkész beszámolójában, amelyet chrismon.evangelisch.de oldalon publikáltak. - Mi, mintegy százan a területi önkormányzat előtt gyülekeztünk és azt skandátuk: „Ne lőjenek a Majdanon! Minden békésnek tűnt. Aztán három busz érkezett, fiatal emberekkel. Több mint százan szálltak le és fekete harci ruhájukban, motorsisakjaikban felénk közeledtek. Valószínűleg az orosz nyelvű lakosság védelmi csoportjának tagjai voltak, amelyet az akkori kormány finanszírozott. Amikor leszálltak a buszokról, baseball-ütőkkel kezükben ránk rontottak.

Megálltam, és reménykedtem abban, hogy a rajtam lévő papi ing, valamint békés magatartásom majd nyugtató hatással lesz. Ám csak az elsők futottak el mellettem. A többiek rámtámadtak és elestem. Amikor már a földön feküdtem, rámtapostak és annyi ideig ütöttek, amíg egy rendőr oda nem jött, és ki nem húzott a karmaikból. A téren tovább folyt a verekedés. A rendőrség meg tudta védeni a legtöbb tüntetőt, de azért vér is folyt. Sérüléseim szerencsére nem voltak súlyosak. Végül már semmit nem éreztem, de ez valószínűleg az adrenalintól volt.

Azóta a Krím orosz lett és nálunk Dél-keleten szeparatista megmozdulásokra került sor. Nem hiszem, hogy a szeparatistáknak sikerül győzniük. Odesszában az emberek azt mondják, hogy még soha nem érezték magukat annyira ukránnak, mint manapság. A katonák is, akik a határoknál szolgálatot teljesítenek, úgy tánnek, mintha az új vezetéssel egyetértenének és határozottan úgy tánnek, mint akik szeretnék megvédeni a hazájukat. A demonstráció tapasztalatai után sem lettem félénkebb, sőt ellenkezőleg: fontosnak tartom, hogy lelkészként is legyen véleményem és kiálljak e mellett.”

Címkék: Ukrajna - verés - lelkész -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!