Kirchentag 2013: Merkel: a fejlett országok is felelősek a fenntartható fejlődésért

Kirchentag 2013: Merkel: a fejlett országok is felelősek a fenntartható fejlődésért

Share this content.

Hamburg - Az iparilag fejlett országok, köztük különösképpen Németország, is felelősek a fenntartható fejlődésért - mondta a német kancellár a 34. alkalommal megrendezett német protestáns egyházi napokon tartott pénteki előadásában, Hamburgban. Angela Merkel kijelentette: össze kell egyeztetni a jólétet, a növekedést és a fenntartható fejlődést. Forrás: MTI, szöveg: Csatári Bence, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A globalizált világ és a teremtés kapcsolatát taglaló rendezvényen a német kancellár rámutatott: óvni kell a teremtett világot, ennek alapelve pedig a német alkotmány első cikkelyében is szerepel, miszerint "az emberi méltóság sérthetetlen". 

Ez azonban nemcsak a Németországban élőkre, hanem a világon minden egyes emberre érvényes - hívta fel a figyelmet a zsúfolásig telt többezres teremben.

A politikus annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az energiafelhasználáskor is a fenntartható fejlődés szempontjaira kell ügyelni, különösen annak fényében, hogy a többi ország e tekintetben példaképként tekint Németországra. Annak az alapelvnek az érvényességének a létjogosultságát is hangsúlyozta, hogy globálisan kell gondolkodni, de a helyi sajátosságokat figyelembe véve kell cselekedni.

Angela Merkel hozzátette: a fejlődési célok meghatározását nem szabad elválasztani a fenntarthatóságtól, noha azt ma már lehet tudni, hogy 2015-ig nem teljesítenek mindent azokból, amelyek az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) fejlődési céljai között ezzel a határidővel szerepelnek. 

Helen Clark korábbi új-zélandi miniszterelnök, az ENSZ fejlődési programjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy konkrét elképzelésekre van szükség annak érdekében, hogy a fenntarthatóságot és az igazságosságot el lehessen érni.

Hamburgban a külföldi vendégeknek több nyelven tartanak áhítatokat a szerdán kezdődött ötnapos összejövetel folyamán, illetve szükség esetén önkéntes tolmácsok is segítenek a híveknek érthetővé tenni az istentiszteleteket. Péntek este számos templomban egy időben tartanak istentiszteleteket, ahol úrvacsorát vehetnek a hívek.

A német protestáns egyházi összejövetel - amelyen mintegy 100 ezer hívő vesz részt - programjai között szerepelnek kórusok és zenekarok fellépései, valamint egy operabemutató is.

Az idei vendéglátó Észak-Németországi Evangélikus Egyház három egyháztestből egyesült tavaly Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Hamburg tartományi egyházaiból. A protestáns egyházi gyűlést 1953, 1981 és 1995 után negyedszer tartják Hamburgban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!