Miért jobb az egyházi esküvő?

Miért jobb az egyházi esküvő?

Share this content.

A magyar fiatalok körében továbbra is népszerűnek számít a házasság intézménye, döntő többségük ráadásul egyházi esküvőben gondolkodik. Miért lehet ez? Forrás: csaladhalo.hu, mno.hu

„Egy egyházi esküvő kétdimenziós. Nemcsak horizontális – emberi – síkon építkező, hanem vertikális, azaz Istenhez (együtt) kapcsolódó perspektívája is van. Ez stabilabb az előzőnél, mivel magasabb síkon valósul meg, és túlmutat önmagán” – mondja az egyházi esküvők töretlen sikerének indokaként egy általunk megkérdezett pap.

Kapi Zoltán evangélikus lelkészt a Házasság hete kapcsán kérdeztük, illetve annak apropójából, hogy egy nemrég nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból kiderült: a válaszadók nagy része (62 százaléka) szeretne egyházi esküvőt, 34 százalék választaná a polgári házasságkötést, és mindösszesen 4 százalék válaszolta hogy egészen szűk körű esküvőt tervez a párjával. A házasság a megkérdezettek nagy részénél stabil, többéves párkapcsolatokra alapul, és az eljegyzés után ezek a párok egy-két éven belül valóban össze is házasodnak.

A Központi Statisztikai Hivatal még január 24-én publikált adatai szerint egyébként 2013-ban novemberig 34 721 házasságot anyakönyveztek, 1,9 százalékkal többet, mint 2012 azonos időszakában. Az Eurostat adatai alapján a magyar házasodási kedv megegyezik a francia, spanyol, belga és szlovén átlaggal.

A lelkész szerint a nem vallásosak vagy vallásukat nem gyakorlók is feltehetően azért választják az egyházi esküvőt, mert egyrészt látják, hogy „régen” – az előző nemzedékek idejében – ez volt a természetes, és bevált, másrészt a „szívbe írt törvény” alapján az emberek érzik, tudják, hogy mi a jó és mi a rossz. S ki akar magának vagy szerelmének rosszat? – teszi fel a kérdést. „Tapasztalataim szerint, emberi alaptípusoktól függetlenül, azok választják inkább az egyházi házasságkötést, akik előtt ilyen minta volt. Ilyen értelemben mondhatjuk, hogy a tradíció és a családi »nyomás«, elvárás is számít.” Hozzátette, az úgynevezett szabadelvű nevelés – „majd a gyerek megmondja, hogy mit akar” – oda vezet, hogy nincs mi alapján dönteni.

„A Biblia ismerete az alapműveltséghez is hozzátartozik. A hit összefüggésében pedig azt mondhatom, hogy hit nélkül nem lehet emberhez méltó életet élni, így lettünk teremtve. A hit az a kapaszkodó, amely átsegít az élet nehézségein, egyéni és társas boldogulásunkban egyaránt.”

Személyes példát hozva Kapi Zoltán elmondta: „Ha mi a feleségemmel nem erre az alapra építettük volna a házasságunkat, akkor már rég elváltak volna útjaink. Nem mellesleg nem lenne hat gyermekünk. Most 37 éves házasok vagyunk.”

Pál apostol megfogalmazása, amelyet a Római levél első részében fejt ki (1,19-től): „Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra, mégpedig úgy, hogy ami nem látható belőle: örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható. Ennélfogva nincs mentségük, hiszen megismerték Istent, mégsem dicsőítették vagy áldották Istenként, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és értetlen szívük elsötétedett.”

Hazánkban e héten zajlik a hetedik alkalommal megrendezett Házasság hete, a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson az esküvőre készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!