Mikulás bajor módra – Bajor-magyar konzultáció volt Budapesten

Mikulás bajor módra – Bajor-magyar konzultáció volt Budapesten

Share this content.

Szöveg: Cselovszkyné dr. Tarr Klára. Fotó: Balicza Máté
Budapest – Mikulás az idén bajor vendégeket hozott Budapestre. Nem volt persze meglepetés, hiszen egy éve egyeztetett időpontot a Bajorországi Evangélikus Egyház, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetése, valamint számos munkatársa, azért, hogy az idén Budapesten találkozzanak.

A minden év végén megrendezésre kerülő bajor-magyar konzultáció hol Bajorországban, hol Magyarországon kerül megrendezésre. Ez a találkozó mindig a konkrét tervezés és a közös projektek fóruma, amelyen operatívan kis körben és egészen konkrétan beszélnek a résztvevők az eltelt év eseményeiről és a következő év terveiről.

A bajor vendégek pénteki érkezését csak az esős idő és a rengeteg autó nehezítette meg, ráadásul a hét utolsó munkanapján a szokásosnál többen voltak az utakon Budapesten is. 

Pénteken a diakónié volt a főszerep. Az út a szállás gyors elfoglalása után egyenesen a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonba vezetett, ahol az új, félig kész épületet tekintették meg a bajor vendégek Michael Martin egyházfőtanácsos, Ulrich Zenker egyháztanácsos, Birgit Löwe, a Bajor Diakónia elnökségi tagja, Fritz Blanz Kelet-Közép-Európa referens valamint a magyar egyházvezetők.

A Sarepta új épülete már áll, részben a nyílászárók is a helyükre kerültek, a tetőt szigetelték. A legmodernebb európai uniós előírásoknak megfelelően az éppen kialakítás alatt álló 50 férőhelyes szeretetotthon 2015. augusztus végére-szeptember elejére készül el, ide költöznek majd a fogyatékkal élők, ezáltal felszabadul a régi épület egy része, amely teljes egészében idősotthonná alakulhat a következő évek során.

Az elmúlt néhány évben ezt a beruházást többször támogatta a bajor egyház nagy összegekkel, ezért folyt péntek délután a kihelyezett ülés éppen a Sarepta régi épületében. A bajor egyházfőtanácsos, Michael Martin örömét fejezte ki az elkészült épületrész láttán, a bajor diakónia képviselői pedig elismerésüknek adtak hangot.

A magyar egyház részéről Buda Annamária, diakóniai osztályvezető és Gregersen-Labossa György lelkész, a diakóniai bizottság elnöke számoltak be a testvérkapcsolat idei, diakóniai munkaágat érintő eseményeiről: dinamikusan fejlődik a nürnbergi Evangelische Hochschule és az Evangélikus Hittudományi Egyetem, valamint a rummelsbergi diakóniai intézet közötti kapcsolat: az ősz folyamán kölcsönös látogatásokkal gazdagították a két egyház diakóniai intézményei közötti jó viszonyt. 2015-re is számos tervet tartogatnak a diakóniai felelősök a két egyház számára: első alkalommal kerül megrendezésre a tervek szerint áprilisban magyar, bajor és finn részvétellel az a diakóniai szeminárium, melynek fő témája a vidéki régiók szociális ellátása. Az év szép lezárása lesz – Deo volente – a korábban említett Sarepta új épületének felavatása, amelyre várhatóan a 2015-ös év szeptember 20-i hétvégéjén kerül majd sor.

A konzultáció péntek este az iskolák és óvodák testvérkapcsolati beszámolójával ért véget, amelyet Révész Rita, az oktatási osztály bajor partnerkapcsolati referense tartott. A beszámoló egyik fontos pontja volt az a jövő évi továbbképzés, amelyet az iskolavezetők és tanárok számára terveznek a bajor és a magyar iskolai referensek. Ennek részletei még kidolgozás alatt vannak, de mindenképpen fontos, hogy a diákcsere mellett a jövőben a tanári továbbképzések és az ezek során feldogozott témák is szerephez juthassanak az iskolai testvérkapcsolati programok során.

Szombaton az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában folytatódott a testvérkapcsolati konzultáció: a magyarul is remekül beszélő Holger Manke soproni lelkész rövidfilmben mutatta be, mit jelent a soproni evangélikusoknak az ott élő német ajkú gyülekezeti közösség, melynek vezetője - ő maga is - a bajor egyház kiküldött lelkésze. Holger Manke Volker Menkét követte a gyülekezet élén mintegy másfél évvel ezelőtt, és nagy erővel vetette bele magát a gyülekezeti munkába. Szorgalmát dicséri a fejlődő német gyülekezet és az az ifjúsági közösség.

A szombati nap egyik fő témája a menekültek helyzetéről tartott előadások voltak: Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnöke számolt be az ukrajnai és a szíriai menekültek helyzetéről, ugyanígy Michael Martin is beszélt iraki útjáról, valamint Ulrich Zenker az ukrán tapasztalatokról: a DELKU (Deutsche Evangelisch-Lutherische Kirche in der Ukraine) azaz az Ukrajnai Német Evangélikus Egyház ugyanis bajor támogatással alakult meg újra 1989 után, így szoros kapcsolatban áll a két egyház a rendszerváltás óta. Ulrich Zenker maga is korábban öt évig szolgált lelkészként Odesszában.

A súlyos menekült-helyzet nagy gondot okoz, mind a szíriai, mind az ukrajnai területeken. Sokkal nagyobb segítségre van szükség, mint amit eddig a világ és Európa biztosított – mondta el Lehel László,  kiemelve egyúttal, hogy a magyar evangélikus gyülekezetek a közelmúlt gyűjtése során 13 millió forinttal támogatták a MÖSZ szíriai segélyakcióját.

A szombati nap során a Fóti Kántorképző Intézetben is látogatást tett a bajor egyházvezetés: megtekintették a tavaly bővített intézményt, amelynek új épületének vásárlását szintén a bajor egyház támogatta.

A konzultáció utolsó két témája szombat este a jövő évi közös projektek, valamint a 2015-ben - a tervek szerint - meghosszabbításra kerülő partnerkapcsolati szerződés voltak.

Az intézményi kapcsolatok mellett nagyon fontos szerepe volt idén is a gyülekezeti testvérkapcsolati találkozásoknak: fontos, hogy ápoljuk testvérkapcsolatainkat ezen a területen is, hiszen a gyülekezeti találkozások képezik testvérkapcsolatunk alapját. Hálásak vagyunk azoknak a lelkészeknek, gyülekezeti tagoknak, tanároknak, diákoknak, diakóniai dolgozóknak, akik erőt és energiát nem kímélve építik a partnerkapcsolatot egyházaink között, ahogyan e sorok írója is munkája egyik fő feladatként segíti a különböző munkaterületek bajor-magyar testvérkapcsolatait. Áldás legyen mindnyájunk munkáján Bajorországban és Magyarországon egyaránt.

A szerző a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Ökumenikus- és Külügyi Osztályának vezetője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!