Mikuláscsomagok

Mikuláscsomagok

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Boda Zsuzsa
Nemrégiben kíváncsiságból és mert volt egy kis időm, betértem egy autókereskedésbe kicsit nézelődni. A sok szép autó között az egyik sor szélén, távolabb is a többitől, parkolt egy szemmel láthatóan szinte új példány. Különleges színével – leginkább az almazöld és az aranysárga keverékéhez hasonlított – valósággal mágnesként vonzotta a tekintetet. Nem volt rajta az ára, ezért kíváncsiságból megkérdeztem a kereskedőt, mit lehet róla tudni.

 Jól sejtettem: milliós összegre rúgott a meghirdetett vételi ára, mert csak néhány hónapja jött le a gyártósorról, tulajdonosa pedig alig néhány kilométert tett bele. Ám volt vele egy komoly gond – hatalmas összegű hitel terhelte tíz évig tartó visszafizetési kötelezettséggel, amelyet a leendő vevőnek át kellett vállalnia. Emiatt minden valószínűség szerint a bank fogja birtokolni – tette hozzá az eladó.

Ekkor belém villant egy másik autó képe, amelyet a megelőző nap láttam; érdekességként le is fotóztam. Egy csendes utcában egy fa alatt elhagyottan állt, és csak azért nem lepte be vastagon a por, mert akkor már két napja folyamatosan esett az eső. A legfeltűnőbb az volt rajta, hogy a szélvédőjén csak úgy sorakoztak a zacskószínük miatt mikuláscsomagnak becézett büntetőcédulák. Bele sem akartam gondolni, mekkora összegnél tarthat a végszámla, mert egyértelmű volt, az autó nem most kezdte a „rosszat tevést”…

Az ablaktörlő lapátjai alatt, a Mikuláscsomagok mellett egy fehér papír is díszelgett a következő üzenettel: „Kérem, hívjon fel, ha el akarná adni az autóját!” Alatta pedig egy telefonszám. Ezt a csendéletet a kocsinak árnyékul szolgáló fa lehulló levelei tették még lehangolóbbá.

Mindezt látva arra gondoltam, mi is ilyenek vagyunk sokszor: „rosszat tevéseink” miatt egyre csak gyűlnek a „Mikuláscsomagjaink”, ázós-fázós, elkeseredett hangulatunkat csak fokozzák a mindennapok csendben ránk hulló, falevél méretű problémái. Ráadásul a sátán is örömmel igényt tart ránk, amit egyértelmű üzenettel értésünkre is ad.

Az autó helyzete kilátástalan volt, de hála a Teremtő szeretetének, a mi büntetőcéduláinkat közel kétezer éve már rendezték.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 45–46. számában jelent meg 2020. november 22-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Mikulás - autós - Mikuláscsomag -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!