Miniszteri elismerésben részesült a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanárnője

Miniszteri elismerésben részesült a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanárnője

Share this content.

forrás: teol.hu/Hargitai Éva
Bonyhád – Miniszteri elismerésben részesült versenyfelkészítő munkájáért Heidecker Edina, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium német nyelv és irodalom szakos tanárnője. Munkája sikerét több szép versenyeredmény, sikeres emelt szintű érettségi és nyelvvizsga jelzi.

Kiváló versenyfelkészítő díjat adományozott az emberi erőforrások minisztériuma Heidecker Edinának, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanárnőjének. A német szakos pedagógus az országos középiskolai tanulmányi verseny (OKTV) kapcsán végzett kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetséggondozó munkájával érdemelte ki az elismerést. Diákjával, a német nyelvi OKTV-n első helyezést elért Stein Árminnal, együtt vették át az elismeréseiket Budapesten.

A tanárnő bevallása szerint magyarországi németként szívügyének tekinti, hogy a német nyelv szépségét, kifejező erejét és fontosságát bemutassa a diákoknak. Ugyanakkor az élete a tanítás, mindig is erre a pályára készült, még akkor is, ha nem erre szánták.

Az eredeti szakmája ugyanis könyvelő, a képzettségét a bonyhádi Perczel Mór Közgazdasági Szakközépiskolában szerezte. Az iskola után jelentkezett német szakra a főiskolára, de nem vették fel. Ez nem vette el a kedvét, egy évig képesítés nélküli pedagógusként tanított Izményben. Nagyon szép évet töltött a falu iskolájában, ami csak megerősítette választásában, és amely révén máig kitartó kapcsolatokat szerzett. Másodszorra sikerrel járt, és felvették a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára.

Heidecker Edina

 

Miután végzett, folytatta a tanulmányait a veszprémi egyetemen, hogy középiskolásokat is taníthasson. A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban szeretett volna tanítani, ahol annak idején maga is szívesen tanult volna. Ez már a főiskola elvégzése után megvalósult, onnantól kezdve óraadó tanár volt az iskolában. 1997-től tanít a gimnáziumban, megszakítást csak a lánya születése jelentett.

Már a kezdetekkor is kéttannyelvű osztályokat kapott, de például most is van egy kezdő osztálya, akikkel szintén nagyon szereti a közös munkát. Több diákja is szépen szerepelt a német OKTV-ken, rendszeresen készít fel diákokat az Általános Iskolai Tanulók Országos Német Nyelvi Versenyére, és a gimnázium által szervezett Glasperlenspiel nevű irodalmi és országismereti versenyre. Zsűritagként is részt vesz német nyelvi versenyeken. Munkája sikerét mutatják diákjai emelt szintű érettségi vizsgákon elért eredményei, valamint a nyelvvizsgák magas száma. Szintén pozitív visszajelzés a számára, hogy volt tanítványai közül többen is sikeresen helytállnak ausztriai és német egyetemeken, valamint a tanári pályát is sokan választották. Ugyanakkor a mindennapi sikerek között annak is nagy motiváló ereje van, ha egy diákkal nehezen, de sikerül megértetni például a szenvedő szerkezetet, vagy egy egyes tanulóból kettest tud faragni.

A mai napig fűti a szakma iránti lelkesedés, máshogy ezt nem is lehetne csinálni. Hangsúlyozta: ha ugyanazt a nyelvet vagy anyagot is tanítja, akkor is minden nap, minden tanóra más. Mindig kihívás alkalmazkodni a gyerekek aktuális hangulatához, fáradtsági szintjéhez, fegyelmezettségéhez. Ettől szép a szakma.

A tanítás mellett maga is tanul

Az iskolán kívül Heidecker Edina is tanul, mégpedig a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatásvezetői képzésén vesz részt, ahol szakdolgozatát a kéttannyelvű oktatás helyzetéről írja. Most ennek befejezése az elsődleges célja. Maradék idejét a családjával tölti, meglátogatja szüleit Aparhanton, illetve szívesen utazgat lányával, aki immár szintén a gimnázium diákja. Pár évvel ezelőtt elkezdett futni, és a mai napig rendszeresen gyakorolja ezt a sportágat, noha korábban nem volt az élete része a mozgás. Ma már a futás előnyei motiválják, többek között, hogy nagyon jól oldja a napi stresszt.

Helyben is nyelvvizsgát tehetnek

Szerencsére a bonyhádi gyerekek jól viszonyulnak a német nyelvhez, amiben nagy szerepe van annak, hogy sokuk felmenői között vannak német nemzetiségűek. Ugyanakkor a diákok azt is látják, hogy milyen lehetőségek rejlenek a németországi tanulásban vagy munkavállalásban. Számukra nagyon jó lehetőség, a tanerő számára kihívás, hogy a következő tanévtől a tanulók helyben tehetnek majd DSD nyelvvizsgát, amely ingyenes lesz a számukra. Ez a nyelvvizsga elsősorban a németországi felsőfokú tanulmányokhoz szükséges. Emellett itthon is akkreditált, tehát a felvételinél plusz pontokat jelent.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!