MSZP: forduljon az Ab-hez az ombudsman az egyházügyi törvény miatt

MSZP: forduljon az Ab-hez az ombudsman az egyházügyi törvény miatt

Share this content.

Budapest – Az MSZP azt kéri Szabó Máté ombudsmantól, hogy forduljon ismét az Alkotmánybírósághoz (Ab) az egyházügyi törvény miatt - közölte a párt szerdán az MTI-vel. Forrás: MTI
„Miután a köztársasági elnök másodjára már aláírta az egyházi törvény legújabb módosítását, az MSZP az ombudsmantól kéri: forduljon ismét az Alkotmánybírósághoz" - áll a közleményben.
Mint írták, a kormánypártok „az Ab elmarasztaló döntése után a szokásos cinizmussal nem az egyházi törvény alkotmányellenes részeit változtatták meg, hanem az alaptörvényt".
„Az alaptörvénybe foglalták a kétharmad uralmát a lelkek fölött is. Továbbra is a Fidesz és a KDNP dönti el, melyik vallási szervezet működhet egyházként" - fogalmaztak.
Az MSZP szerint az egyházi törvényben azonban így is maradtak alkotmányellenes pontok, amelyek jogbizonytalanságot teremtenek a hívek és közösségeik körében.
Gumiparagrafus szabályozza például, hogy mely szervezeteket ítélhet a kétharmad „együttműködésre alkalmasnak", ami az egyházi státusz feltétele - írták a közleményben.
A párt szerint a tízezres taglétszám igazolása kiszolgáltatja a hívők adatait az egyházügyekért felelős miniszternek.
Kitértek arra is, hogy ha egy szervezetnek a parlament nem adja meg az egyházi jogállást, csak eljárási hibák esetén fordulhat az igazáért az Ab-hez. Továbbá semmilyen kárpótlást nem kaptak azok az egyházak, amelyeket az Ab szerint jogellenesen fosztottak meg az egyházi címtől és az ezzel járó támogatástól, így iskoláik, szociális intézményeik létbizonytalanságban maradnak - olvasható.
Közölték, mindezek miatt Mesterházy Attila pártelnök, valamint Lendvai Ildikó és Nyakó István országgyűlési képviselő az ombudsman vizsgálatát és intézkedését kéri.
Szabó Máté 2012 augusztusában fordult az Ab-hez az egyházügyi törvény miatt, mivel úgy vélte, a törvényi rendelkezések több ponton is ellentétesek a hatalommegosztás elvével, a tisztességes eljáráshoz való joggal, valamint a jogorvoslathoz való joggal.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!