Ökumenikus gondolkodás a női misztikáról - előadássorozat az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Ökumenikus gondolkodás a női misztikáról - előadássorozat az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Share this content.

Budapest – A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete szervezésében az Evangélikus Hittudományi Egyetemen előadássorozat indult a női misztika kérdéskörében. A sorozat első előadója Varga Gyöngyi, az egyesület korábbi elnöke, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktora, docense volt. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Perintfalvi Rita, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta: „A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete által létrehozott előadássorozat arra kívánja felhívni minden Istent szerető vagy éppen még csak kereső – bármely valláshoz, illetve felekezethez tartozó – ember figyelmét, hogy a misztika olyan út, amely nem elválaszt, hanem összeköt bennünket.” Ebben a szemléletben mutatta be Varga Gyöngyi Anna és Mária énekén keresztül azt a női misztikus utat, amely egészen napjainkig fellelhető.

Varga Gyöngyi így fogalmazott: „A női keresztény misztika általam megfogalmazott definíciója nem más, mint Isten megismerésének keresése a tapasztalat útján. Ez nem hierarchiára vagy egyházi tanítóhivatalra épülő lelkiséget jelent, hanem tapasztalati teológiát. Az egyház a tanítói, azaz »hivatalos« út mellett az egyház perifériáján bár, de tolerálja a misztikát.”

Az előadáson elhangzottak alapján elmondhatjuk, hogy a női misztika fő lelkületére mintegy ellentétpárként is tekinthetünk, hiszen egyszerre jelenik meg az önátadás és önkiüresítés; az Istennel egyesülés (unio mistica) és a passzivitás; a kívülállás és a belső üresség.

Varga Gyöngyi a két ének exegetikai bemutatását követően azok történeti hatását kutatta, ezáltal a jelenlévők megismerhették Hildegard von Bingen, Assisi Szent Klára vagy Simone Weil lelkiségét.

Az előadást követően Bárdosy Éva moderálásával kellemes hangulatú beszélgetés vette kezdetét.

A szervezők a rendezvénysorozat következő alkalmaira szeretettel hívnak minden érdeklődőt.

Következő alkalom:

2013. március 18. 18:00  Evangélikus Hittudományi Egyetem

Téma: „és vette Mirjám, a prófétanő, Áron nővére, a dobot kezébe…” (Ex 15,20)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!