Nemzetiségekért díjakat adott át Balog Zoltán a nemzetiségek napján – Györfi Mihály evangélikus lelkészt is kitüntették

Nemzetiségekért díjakat adott át Balog Zoltán a nemzetiségek napján – Györfi Mihály evangélikus lelkészt is kitüntették

Share this content.

Budapest – Nemzetiségekért díjat adott át négy szervezetnek és hét magánszemélynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Nemzeti Múzeumban. Többekközött Györfi Mihály evangélikus lelkész is a neveselismerésben részesült. Forrás: kormany.hu, MTI, fotó: Árvai Károly, Koszticsák Szilárd

Az elismerést az Alternatív Művészeti Alapítvány - Malko Teatro, Csotye János sebészorvos, Györfi Mihály evangélikus lelkipásztor, Kedves Tibor pedagógus, Kovács Józsefné Bornemissza Erzsébet cigány önkormányzati képviselő, a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára, a Ruszin Világ folyóirat szerkesztősége, Somos László római katolikus plébános, Tarnóczi Istvánné Kaszap Mária, a Szeretet Földje közhasznú alapítvány munkatársa, Váradi Géza, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar szóló klarinétosa, valamint a Véméndi Német Nemzetiségi Táncegyüttes kapta meg.

A díjak átadása előtt Balog Zoltán azt hangsúlyozta: a történelemnek voltak olyan korszakai, amikor csak egymás mellett éltek a nemzetiségek. A feladat, hogy megtalálják azokat a pontokat, amikor a „békés egymásért élés" az irányadó. Kiemelte a kettős identitást, és azt mondta, a cél, hogy ez gazdagítson és ne szegényítsen, ne kelljen eltakarni, letagadni, ne „elhanyagolható mellékkörülmény" legyen, hanem a gazdagság forrása.

A miniszter felidézte az 1993-as kisebbségi törvény meghozásának körülményeit. Elmondása szerint az egész magyar politikai elit közös sikere a törvény, és a nemzetiségi politikában konszenzus van a pártok között, ami ritka a magyar közéletben. A miniszter sikerként könyvelte el, hogy a legutóbbi népszámláláson másfélszeresére nőtt a magukat nemzetiségi identitásúnak vallók száma. Ez azt mutatja, hogy nemcsak sikerült megőrizni a gyökereket, hanem ezeket vállalják is.

A Nemzetiségekért díjat azok a személyek, szervezetek vagy nemzetiségi önkormányzatok vehetik át, akik, illetve amelyek példaértékű munkát végeztek a magyarországi nemzetiségek érdekében közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos területen vagy a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződésben.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!