Olvasókört szerveztek az orosháziak

Olvasókört szerveztek az orosháziak

Share this content.

Orosháza – Laczki János lelkész ötlete, és Fülöp Béla nyugalmazott igazgató, magyartanár tervei alapján, felelevenítve a régi hagyományt, olvasókör szerveződött az orosházi evangélikus gyülekezetben. A minden hónap második szerdáján tartandó alkalom novemberben indult, de Fülöp Béla tervei, lelkesedése betegsége súlyosabbra fordulásával és november 9-én bekövetkezett halálával már nem szolgálhatta ezt az új közösségi alkalmat. Így az olvasókör vezetését Varga Zoltán költő, a Kossuth Rádió munkatársa vette át. Tőle közlünk egy rövid írást, remélve, hogy kedvet ébreszt máshol is az ilyen típusú kezdeményezéshez. Szöveg: Varga Zoltán

Minden hónap második szerdáján délután öt órakor az olvasókör tagjai veszik birtokba az evangélikus gyülekezeti házat Orosházán, azzal a céllal, hogy maguk között is erősítsék „a kiművelt emberfők sokasága” iránti igényt.

Fülöp Béla emlékének adózva 2013. november 13-án tartotta első foglalkozását az evangélikus gyülekezet olvasóköre. A különösebb hírverés nélküli összejövetel Örkény István és Palotai Boris barátságáról és egy versről szólt. Ez a vers Somlyó Zoltán: A szűk Könyök uccán című „imádsága” volt, amit Palotai Boris útravalóként mondott el Örkény betegágyánál.

A tervek szerint december 11-én, szerdán délután 5-kor „Advent és Karácsony a magyar irodalomban” címmel beszélgetnek az olvasókörösök, s meghívják Deák Györgyöt, aki az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke.  Az olvasókör bárki számára nyitott lehetőség, az egyházi közösséghez tartozás újabb formája, melynek programjai a művelődés, a műveltség megerősödésével szeretnék szolgálni egyházunkat és a magyar társadalmat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!