Pápán ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Esperesi Tanácsa

Pápán ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Esperesi Tanácsa

Share this content.

Pápa – Pápán tartotta a Magyarországi Evangélikus Egyház Esperesi Tanácsa soron következő ülését, 2013. június 3. és 4. között. Forrás: MTI, kormany.hu, evangelikus.hu

A kétnapos rendezvényre meghívást kapott Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is. Hölvényi György kiemelte, szeptemberben az általános iskola első és ötödik osztályán, felmenő rendszerben vezetik be a kötelező hit -és/vagy erkölcstan oktatást. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adatai szerint a szeptembertől első osztályos gyerekek szüleinek 52 százaléka választotta az egyház által szervezett hit- és erkölcstan oktatást, míg 48 százalékuk az erkölcstant. Az államtitkár hangsúlyozta, mint minden más egyháznak, az evangélikus egyháznak is az a feladata, hogy minél nagyobb számban megtalálja a hitében megkeresztelt gyerekeket.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a tanácskozáson elmondta, legfontosabb feladatuk, hogy csoportokat alkotva összehangolják a hittanoktatást, akár a tanórákat iskolaépületen kívül, gyülekezeti kereteken belül szervezve. Gáncs Péter a tanácsülés kapcsán hozzátette, nagy feladatot ró az egyházra az árvíz. Győrben evangélikus egyházi intézményt fenyeget az ár, közben pedig küldöttség indult a bajor testvéregyház segítségére. Gáncs Péter elnök-püspök kiemelte a reformáció 500. évfordulójával kapcsolatos megemlékezés-sorozat létfontosságát, továbbá reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Uniós forrásokból a Magyarországi Evangélikus Egyház számára elérhető lehetőségek és ehhez rendelt forrás fog a rendelkezésére állni.

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Egyházmegye esperese véleményében kifejtette, hogy minden változás nehézséggel jár, ennek ellenére kiemelkedő lehetőségként értékelte a 2013 őszétől induló hit- és erkölcstan oktatását.

A kétnapos rendezvényen emellett még számos más előadást is tartottak. Kodácsy-Simon Eszter a hitoktatásról és az új hittankönyvek helyzetéről számolt be, Prőhle Gergely országos felügyelő felügyelő pedig az általános tisztújítás után egy évvel tartott helyzetelemzést. Otto Mesmer esperes a burgenladni evangélikusok és magyarok helyzetét elemezte. Tájékoztatót tartott Kákay István a MEE Országos Iroda igazgatója is, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet részéről Keveházi Klára stratégiai és fejlesztési igazgató és Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató is. Az esperesek az egyház püspökeivel is megbeszéléseket folytattak.

Az egyházi vezetők látogatást tettek a pápai bázis repülőtéren is, ahol dr. Lackner Pál nyugalmazott tábori püspök, programkordinátor tartott áhítatot.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!