Pünkösd Maglódon – Turíce v Maglode – Pünkösdi zöldágazást és magyar-szlovák nyelvű istentiszteletet tartottak a maglódi evangélikus templomban

Pünkösd Maglódon – Turíce v Maglode – Pünkösdi zöldágazást és magyar-szlovák nyelvű istentiszteletet tartottak a maglódi evangélikus templomban

Share this content.

Szöveg: Németh Mihály, fotó: Balázsné Durai Anikó
Maglód – Nem sokkal Pünkösd előtt maglódi iskolások egy csoportja a felvidéki Fülekre kirándult. A füleki vár tornyában örömmel fedeztek fel egy kinagyított fotót, amely előtt maglódi népviseletes bábuk voltak kiállítva. A fénykép felirata ez volt: „Pünkösd Maglódon – Turíce v Maglode”. Mint kiderült az elsőként a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban bemutatott „Jövőnk a múltunkban” című vándorkiállítás egyik tablója előtt álltak meg. A Király Katalin etnológus, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója által rendezett kiállítás a magyarországi szlovákság népi kultúrájával ismerteti meg a látogatót. A kiállítást eredetileg az etnológus a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum felkérésére készítette, ahol az 2013. október 17-től volt megtekinthető.

Miért különleges a Pünkösd Maglódon? Azért, mert a Maglódi Evangélikus Egyházközség mind a mai napig féltve őrzi és ápolja a pünkösdi templomdíszítés „zöldágazás” vallási népszokását.

Pünkösd szombatjának reggelén néhány férfi elindul a határba, ahol 20-25 darab fiatal nyárfahajtást kivágnak. Ezeket a templomhoz szállítják. A templomban pedig a padokhoz kötözik ezeket az egyenként 3-4 méteres nyárfaágakat. Szombat délután a lányok, asszonyok színes szalagokkal, anyáiktól örökölt hímzett keszkenőkkel díszítik fel az ágakat.

Az idei Pünkösd vasárnapon, a 17. Maglódi Szlovák (Tót) Nap keretében magyar-szlovák nyelvű ünnepi istentiszteletet tartottak a gyönyörűen feldíszített evangélikus templomban.

Az istentiszteletet megelőzően Hajduvári Katalin, a Maglódi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, az Albertirsáról, Dabasról, Ecserről, Kerepestarcsáról, Nagytarcsáról, Péteriből, Pilisről, Rákoskeresztúrról érkezett vendégeket.

Majd felcsendült az ősi pünkösdi himnusz: „Príď, Duchu Svätý, Bože náš…” – „Jövel, Szentlélek Úristen!” kezdetű énekünk.

Az istentiszteleten, „Isten kegyelmének bőséges kiáradásaként” részesült a keresztség szentségében egy kisgyermek: Csermendy Dániel Zsolt. A szlovák nyelvű igeolvasásban Petrovics János oltár körül szolgáló egyháztag segédkezett. Az igehirdetés szlovák nyelvű összefoglalóját Fodor Anett, a Maglódi Vermesy Péter Általános Iskola tanára olvasta fel.

Németh Mihály helyi lelkész prédikációjában arról szólt, hogy a Szentlélek eljövetelét ünnepelni gyűltek össze Maglódon a zöld ágakkal, színes kendőkkel, szalagokkal feldíszített templomban. A mozgó zöld ágak, zizegő levelek a pünkösdi szélzúgást; a színes szalagok az apostolok feje felett megjelent tüzes lángnyelveket jelképezik. A gyülekezet közösségében pedig „nyelveken szólva”, szlovákul és magyarul hangzik az Isten igéje. Az az ige, melyben Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról tesz bizonyságot a Szentlélek, készen arra, hogy megváltoztasson minket, és segítsen abban, hogy megvalósítsuk az egyházban, és onnan kiindulva közösségeinkben az evangéliumhoz méltó életet.

Az ünnepi istentiszteletet követően a népviseletbe öltözött helyiek és vendégek zeneszó mellett, táncolva vonultak a MagHázba, (Maglódi Művelődési Ház) ahol ebéddel és hagyományőrző műsorral folytatódott a pünkösdi együttlét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!