Püspök vezeti a tárlatot a nyíregyházi Benczúr-kiállításon

Püspök vezeti a tárlatot a nyíregyházi Benczúr-kiállításon

Share this content.

Nyíregyháza – Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke, a Lutheránus Világszövetség Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők a Benczúr Gyula festészetét, életét bemutató kiállítást a nyíregyházi Jósa András Múzeumban pénteken. Forrás: MTI

Babolcsi Andrea múzeumpedagógus, régész, az intézmény munkatársa elmondta szerdán az MTI-nek, hogy Benczúr újra köztünk van! címmel január végén nyílt tárlat a múzeumban a festő születésének 170. évfordulója alkalmából.

A tárlat egyedi megvilágításban mutatja be a Nyíregyházán született festőt, a magyar akadémizmus legnagyobb képviselőjét - tette hozzá.

A kiállítás anyaga révén az érdeklődők végigkövethetik Benczúr művészi útját a gyermekkorában készített első önálló rajzaitól a müncheni akadémián töltött évei alatt alkotott első sikeresebb stúdiumain keresztül az élete utolsó szakaszában festett mitológiai témájú képekig.

A tárlat Babolcsi Andrea tájékoztatása szerint betekintést nyújt a művész magánéletébe is, hiszen láthatók a feleségét, a gyermekeit és a nővérét megörökítő portrék. Kiállították Benczúr első önarcképét is, amelyet 17 éves korában készített. A portrén - emelte ki a múzeumpedagógus - már megfigyelhető az alkotó jelentős technikai tudása és kifinomult színérzéke, amelyek Benczúr festészetének legfőbb sajátosságai.

A nyíregyházi Benczúr-kiállítás legszebb darabja az 1875-ös, Vajk megkeresztelése című monumentális munkához készült, Szent Adalbert püspököt ábrázoló tanulmány.

A tárlat festészeti anyagát a Magyar Nemzeti Galéria és a miskolci Herman Ottó Múzeum biztosította, s látható Kisfaludi Stróbl Zsigmond 1929-ben készített Benczúr-portréja is: a kisméretű szobor gipszmodellje a zalaegerszegi Göcseji Múzeum gyűjteményének értékes darabja. Korhű dokumentumok és korabeli fotográfiák adnak további bepillantási lehetőséget a festő életébe. Bemutatják ifjú Benczúr Gyulának, a festő fiának édesapjáról írt több mint 160 oldalas, dokumentum értékű kéziratát, amely a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum tulajdona.

A püspöki tárlatvezetés pénteken 14.00 órakor kezdődik a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, ahol a Benczúr újra köztünk van! című kiállítás április 28-ig látogatható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!