Pezsgő kulturális központot nyitnak az evangélikusok Sopronban

Pezsgő kulturális központot nyitnak az evangélikusok Sopronban

Share this content.

Forrás: kisalfold.hu / Nagy Márta
Sopron – Egy kézben a soproni Bünker köz. Egy hónap múlva elkészül a volt bíróság épületének átalakítása, így az evangélikus közösség még szélesebb körben tud jelen lenni Sopron kulturális és lelki életében.

A földszinten az evangélikus múzeum, a kutathatóvá tett levéltár, a könyvtár, az emeleten pedig közösségi termek, irodák és a pénztár kap helyet az evangélikus egyház által kívül-belül felújított Bünker közi épületben.

„Valaha evangélikus iskolának építették a templom mellett, amit államosítottak és a hatvanas évek végén alakították át a bíróság számára” – mutat körbe a hófehérre meszelt tágas lépcsőházban Gabnai Sándor esperes.
Egyháza természetben kérte vissza a rendszerváltás idején az ingatlant, de csak 2012-ben váltak újra tulajdonosokká. Másfél éve dolgoznak a szakemberek a hatalmas épületben, amire eddig durván 150 millió forintot költöttek. Pályázatok, illetve az egyházi kárpótlás során más ingatlanokért kapott pénz tette lehetővé a beruházást.
2017-ben lesz a reformáció ötszázadik évfordulója. Nagy szerepet kap majd az új központ.
„Itt egy helyre kerülhetnek intézményeink; a múzeum, a könyvtár, a levéltár, a lelkészi hivatal. Több tárgyalónk is van az akadálymentesített épületben" – sorolja a funkciókat dr. Gimesi Szabolcs egyházmegyei felügyelő. „De sokkal többet szeretnénk!" – teszi hozzá rögtön Gabnai Sándor.
„Élő, pezsgő központot, ahol mindig történik valami. Itt helye lesz a különböző csoportjainknak, próbatermet kap a Juventus Koncert Fúvószenekar, szeretnénk a parkba egy játszóteret, a nagyteremben rendszeresek lesznek a kulturális programok, a kisteremben látogatható lesz a Mühl Aladár-emlékkiállítás. Konferenciákra, rendezvényekre bérelhetők is lesznek erre alkalmas helyiségeink. Nem titkolt tervünk, hogy mire 2017-ben elérkezik az egyház születésének 500. évfordulója, némi túlzással a csapból is az evangélikusok folyjanak” – mondja mosolyogva a mindig nagy fordulaton pörgő esperes.
Elképzeléseik megvalósításához alkalmazottaik körét is bővítik, a gyönyörűen felújított épületben muzeológus, levéltáros, szervező is dolgozik majd. Az ide költöző intézmények megüresedő ingatlanjaiból pedig lakásokat alakítanak ki munkatársaiknak. Az új gyülekezeti ház ajtaja pedig mindenki előtt nyitva lesz – hangsúlyozzák az egyházi vezetők.

Az ünnepélyes átadás
2014. szeptember 7-én, vasárnap délelőtt 9 órakor a gyülekezet templomában Gabnai Sándor, a Soproni Evangélikus Egyházmegye esperese beiktatja tisztségébe Tóth Károlyt, az egyházközségben megválasztott új lelkészt, majd Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke szenteli fel az új gyülekezeti házat. Az alkalomra minden érdeklődőt várnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!