Prőhle Gergely: „Nincs helye a relativizmusnak, egyszázaléknyi antiszemita is sok”

Prőhle Gergely: „Nincs helye a relativizmusnak, egyszázaléknyi antiszemita is sok”

Share this content.

„A keleti nyitás, amit szeretünk inkább globális nyitásnak hívni, nem jelent semmiféle kizárólagosságot vagy egyoldalúságot, nem kérdőjelezi meg sem transzatlanti, sem európai értékrendünket. Áttekintve – például Paks esetében – a magyar–orosz kapcsolatrendszert, üzletről van szó, nem politikáról vagy geostratégiáról” – jellemzi a kormány külpolitikai törekvéseit a HVG-nek adott interjúban Prőhle Gergely helyettes államtitkár. Forrás: hvg.hu, szöveg: Bedő Iván

Prőhle Gergely a HVG-nek adott interjúban szót ejt a történelmi múlt értékeléséről is: „Trianon és az antiszemitizmus nagyon sokszor sajátos módon vetül egymásra, mintha aki a nemzetpolitikai ügyeket fontosnak tartja, az szükségképpen antiszemita is lenne. Így persze diszkreditálni lehet azokat a nemzetpolitikai lépéseket is, amelyek egyébként megfelelnek a világszerte elismert jogelveknek. Az ellenérdekeltek szeretik ezt a módszert. A hivatalos kormányzati álláspont – és erre kell odafigyelni – soha, semmiféle revizionizmust nem enged meg, arról viszont hatványozottan fontos beszélni, miként vagyunk felelősek a határon túli magyarok identitásának megtartásáért.”

Szerinte „a magyar külpolitika akkor jár el helyesen, ha megpróbálja eltávolítani a félreértésekre épített gátakat. Én erre tettem kísérletet Washingtonban. Az, hogy Magyarország emlékművet akar állítani a német megszállás áldozatainak, korántsem jelenti azt, hogy bármilyen módon megkérdőjelezhető a magyar felelősség a holokausztban. Ezt hangsúlyoztam, idézve a köztársasági elnököt, a külügyminisztert, az igazságügy-minisztert és másokat. Ehhez képest abszurd dolog történelemhamisítási szándékot emlegetni, és kimondottan aránytalanok az ezzel kapcsolatos tiltakozások.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!