Ökumenikus együttlét, avagy pünkösd ünnepe a Fasorban

Ökumenikus együttlét, avagy pünkösd ünnepe a Fasorban

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Kiss Tamás, keretes: szöveg: Tóth Enikő, fotó: Szabó Anna
Budapest – Lehet közösen, közösségben és családias hangulatban ünnepelni pünkösd ünnepét! A budapesti Reformációi emlékparkban szervezett pünkösdhétfői együttlét megmutatta, hogy egy igazán felszabadult és sokrétű ünnep is lehet a pünkösdi találkozás. Egy példaértékű alkalmon jártunk.

A Budapest VII. kerület gyülekezeteinek szervezésében Erzsébetváros baptista, evangélikus, metodista és református gyülekezetei együtt ünnepelték pünkösd ünnepét, valamint a reformáció ötszázadik évfordulóját. De nem csak a kerület volt jelen, hanem a város számos más gyülekezete, többek között a pesti evangélikusok is csatlakoztak a közös ünnephez, így valódi ökumenikus közösségben élhettük át pünkösd üzenetét.

„Mert az igaz ember hitből él” (Gal 3,11) alapján Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök igehirdetésében hangsúlyozta, hogy az első pünkösdkor nem valami elvonatkoztatott nyelven szólaltak meg a tanítványok, hanem „úgy szólt az ige, hogy mindenki a saját nyelvén értette meg Isten üzenetét. Ez az a fantasztikus csoda, ami a pünkösd lényege és ezt ismerte fel a reformáció is: anyanyelven kell, hogy megértsem, hogy mit akar velem az Isten”.

A minden korosztályra gondoló egész napos rendezvény bebizonyította, hogy egy egyházi ünnep túlmutathat a megszokott határokon. A gyermekekre gondolva a szervezők ugrálóvárral, játékos foglalkozásokkal, állatsimogatóval és aszfaltrajzolással is készültek.

A park mentén a gyülekezetek pavilonjai, reformációi nyomda, és a Gyülekezeti és Missziói Osztály sátra is helyet kapott, de jelen volt a Luther, a Kálvin és a Harmat Kiadó is. És ha már a reformátorok szóba kerültek, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Reformátorok sörén kívül magukkal a reformátorokkal is találkozni lehetett, ugyanis interaktív módon ismerhették meg a gyülekezetek tagjai és az arra sétálók a reformáció üzenetét és annak korát.

A zenét kedvelők is igazi csemegében részesülhettek: a Bolyki Brothers, a Korál-sziget és a Szélrózsa Band is színpadra állt.

A gimnázium dísztermében a reformáció emlékév kapcsán két fórumbeszélgetést is szerveztek. Csepregi András moderálásával Gáncs Péter, Khaled A. László, Kübler János és Somogyi Péter a reformáció üzenetéről beszéltek. A másik fórumbeszélgetésen Galambos Ádám kérdései alapján Kodácsy Tamás, Kodácsy-Simon Eszter és Mohos Gábor az ökumené lehetőségeiről, valamint az egyház mai kihívásairól folytattak disputát.

Az egész napos rendezvényről – melynek Erzsébetváros Önkormányzata és a Pesti Evangélikus Egyházmegye voltak a kiemelt támogató – az evangelikus.hu kérdésére Gáncs Péter elnök-püspök elmondta: „Öröm, hogy olyan pünkösdi ünnepet élhetünk ma át a Fasorban, ahol a családi együttlét, a gyülekezeti közösség és a jó hangulat egyszerre jelen van.”

A reformáció ötszázadik évében szervezett közös pünkösdi ünnep kapcsán csak abban bízhatunk, hogy ez nem egy egyszeri alkalom volt, hanem lesz folytatás…
 

Képgaléria:

 

Csillámporos pünkösdhétfő a KÖSZI önkénteseivel 

 

Pünkösd a Reformáció Parkban eseményen a KÖSZI Egyesület lelkes önkéntesei is részt vettek.

Az eseményen résztvevők számos koncerten, workshopon és beszélgetésen vehettek részt. Az olvasás szerelmesei a nap során könyvkiadók standjainál böngészhettek az érdekesebbnél érdekesebb könyvek között. Az állatbarátok sem maradtak kedvükre való foglalatosság nélkül. Az állatsimogatóban, sok gyerek, s persze felnőtt örömére is, mindenki kedvére babusgathatta kicsit az apró, pihe-puha, szőrös kisállatokat.

A KÖSZI önkéntesei rendkívül színes programmal készültek a kilátogató gyerekek számára. A nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendő csillámtetoválás ez alkalommal is szép számmal vonzotta a csillogó szemű gyerekeket, akik pár ecsetvonás után büszkén mutatták szüleiknek a kézfejükre, karukra felrajzolt csillámló, ám könnyedén lemosható tetoválásokat.

Külön öröm, hogy a kilátogató gyerekek között, régóta visszatérő táborozóikat is üdvözölhették a KÖSZI önkéntesei. A gyerekek az egész nap folyamán különböző játékok és feladatok elvégzéséért pecséteket gyűjtöttek. A nap végén a pecsétekért cserébe apró ajándékokat kaptak, így dupla volt számukra az öröm, hiszen önfeledt játékkal édességet, kisebb ajándékokat is begyűjthettek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!