Reformációi kongresszus Zürichben: Az LVSZ a magyar animációs Luther-filmet „reklámozta”

Reformációi kongresszus Zürichben: Az LVSZ a magyar animációs Luther-filmet „reklámozta”

Share this content.

Zürich – Ahogyan arról az evangelikus.hu már hírt adott 2013. október 6-10. között rendezik meg a reformáció 500 éves jubileumát előkészítő nagyszabású kongresszust Zürichben, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a Svájci Protestáns Egyházszövetség (SEK), valamint Zürich kanton és város szervezésében. A kongresszus harmadik napjának reggelén Margot Kässmann bibliatanulmányát hallgathatták meg. A címzetes lutheránus püspöknő, most az EKD, reformációi jubileumot hirdető nagykövete. Tanulmányában kiemelte, a keresztség az a jel, amely minden diszkriminatív irányzat vagy konfesszionalizmus ellenében ökumenikusan is összeköt bennünket, hiszen mindnyájan meg vagyunk keresztelve Krisztus jelét hordjuk magunkon, felekezettől függetlenül. Szöveg: Cselovszkyné dr. Tarr Klára

Margot Kässmann bibliatanulmánya után Ulrich Körtner, bécsi professzor tartott előadást „Exkluzív hit”, azaz az „egyedül” kezdetű teológiai alapvetésekről. (Solus Christus, Sola Gratia, Sola Scriptura, Sola Fide)

A pódiumbeszélgetések nem elsősorban a reformáció előkészületeiről, hanem inkább a felekezeti kérdésekről, az önmeghatározásról szóltak. Ebben a szellemben szólalt fel Bölcskei Gusztáv református püspök és Fazekas László a Szlovákiai Református Egyház püspöke is a délutáni pódiumbeszélgetésen. Bölcskei Gusztáv a református gyökerekre utalva elmondta, hogy bár a reformáció máshonnan indult el Európából, mégis lehet, hogy a közép-kelet-európai országokban jobban megőrizték és élik ma is ennek tanait, mint Nyugat-Európában. Fazekas László arra utalt, hogy a reformáció az akkori egyházi struktúrák által deformált hitélet újjáteremtése volt. Így a szójátékkal élve a reformáció a vallási deformáció ellen hatott abban az időben és más összefüggésben talán ma is.

 A délutáni rövid diabemutatók arról, hogy különböző egyházak hogyan készülnek a reformációi ünnepre. Így a teljesség igénye nélkül az Európai Protestáns Egyházak Közössége, a Leuenbergi egyházközösség (GEKE) a reformáció városait szeretné egybegyűjteni, bármely reformációs múlttal rendelkező várost bejelentheti egyháza vagy gyülekezete a bécsi GEKE irodán, ahol minderről bővebb információt is adnak. 

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) a wittenbergi Luther-Garten mellett (ahol két éve már a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) képviselői is elültették az egyház fáját) a Luther Márton életéről szóló, Richly Zsolt által fémjelzett magyar animációs filmet „reklámozta”. 

A legátfogóbb természetesen a Németországi Protestáns Egyház (EKD) beszámolója volt, amelynek keretében felhívást intéztek az evangélikus és protestáns iskolák felé, hogy jelentkezzenek az EKD honlapján, (schools500reformation.net), ahol más iskolákkal felvehetik a kapcsolatot a reformáció jegyében, közös célokat tűzve ki és hirdetve diákoknak is átélhető módon, hogy milyen közös evangélikus, protestáns gyökereink vannak Wittenbergben. 

A német egyházak 95 napon keresztül tartó világkiállítással, berlini és wittenbergi Kirchentaggal, 95 helyszínen zajló kulturális fesztivállal és 95 napos nemzetközi ifjúsági találkozóval ünneplik sok más program mellett a reformáció évét, amelyet ünnepélyes keretek között 2016. október 31-én nyitnak meg Berlinben. Egész évben örömmel várnak mindenkit, aki szeretne részt venni akár csak egy napra is a reformációi ünnepségsorozaton, kiállítóként, diákként vagy látogatóként.

A mai nap célja a bátorítás volt, hogy merjünk emlékezni és büszkék lenni evangélikus, református, metodistaés más felekezetű gyökereinkre, őseinkre akik életüket is adták a hitükért, gondoljunk csak a gályarab magyar prédikátorokra. Fontos, hogy ne bártortalanodjunk el akkor sem, ha problémákkal kell szembenéznünk, ha kevesebb a templomba járó és nehéz továbbadni az evangélium üzenetét. Más reformátorok érdemeit is elismerve az evangélikusok számára mégis sok más mellett a senki által el nem vehető, belső ember szabadsága az, amelyet a reformáció egyik legnagyobb alakjának, Luther Mártonnak köszönhetünk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!