Sajtótájékoztatót tartottak a jubileumi Szélrózsa-találkozó előtt

Sajtótájékoztatót tartottak a jubileumi Szélrózsa-találkozó előtt

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Soltvadkert – A Magyarországi Evangélikus Egyház 2014. július 16-20. között, immár tizedik alkalommal rendezi meg legnagyobb ifjúsági fesztiválját, a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozót. A kétévente, mintegy 3000 fiatal részvételével zajló alkalomra idén Soltvadkerten kerül sor.

Az eseményhez kapcsolódva Budapesten a Városháza tér melletti Staropamen sörözőben sajtótájékoztatót tartottak 2014. július 9-én délután, amelyen Smidéliusz Gábor Deák téri lelkész, a találkozó kommunikációs referense köszöntötte az egybegyűlteket, majd röviden ismertette az eddigi találkozók történetét. Beszélt arról, hogy az első találkozóra még viszonylag kevesen érkeztek, alig néhány száz fiatal, de a kétévente megrendezett fesztivál ma már jelentős rendezvénynek számít az evangélikus egyház életében. A találkozó négy napja alatt színes kulturális és teológiai programokon, beszélgetéseken keresztül Isten igéjével találkozhatnak a fiatalok.

A 10. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági ialálkozó előadásai, beszélgetései, kulturális programjai a „Szárnyalj” mottó köré épülnek. Gáncs Péter elnök-püspök kiemelte: 25 éve volt a rendszerváltozás Magyarországon, és ez az évforduló megjelenik az eseményen azáltal, hogy a találkozó témája a szárnyalás. Ami a társadalomban és a politikában 1989-ben, az az egyházban némi késéssel 1996-ban történt, amikor először szerveztek a fiatalokat is megmozgató országos találkozót. A püspök megelítette, hogy azóta igazán nagyszabású eseménnyé vált a fesztivál és több generációt is meg tud szólítani az alkalom, hiszen ő korábban még a gyerekeivel, most pedig már az unokáival fog részt venni ezen. A püspök a mottóhoz kapcsolódva arról szólt, hogy át kell lépni a földhözragadt korlátokat, meg kell látni a távlatokat, de nem szabad „elszállni” a szó negatív értelmében, hanem keresni kell a közös utat.

Mesterházy Balázs lelkész, Szélrózsa-atya a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Szélrózsa találkozó középpontjában Krisztus áll, ezért nem is a világi fesztiválokkal akarnak versenyezni, hanem be akarják mutatni, milyen jó az egyházhoz tartozni. Eddig mintegy 1800-an jelentkeztek a találkozóra, akik közül mintegy 1400-an egész héten maradnak. De számítanak arra is, hogy a környékbeli evangélikusságot is megmozdítja majd a találkozó és onnan is több ezeren lesznek majd kíváncsiak az alkalomra. A többszáz önkéntes segítségével megszervezett találkozón 28 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket, a programok részletesen a www.szelrozsatalalkozo.hu oldalon találhatóak meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!