A Speciális Olimpián vettek részt a sepsiszentgyörgyi gyerekek

A Speciális Olimpián vettek részt a sepsiszentgyörgyi gyerekek

Share this content.

Forrás: evangelikus.net
Sepsiszentgyörgy – 2003 óta szervezik meg hazánkban az értelmi fogyatékossággál élő emberek számára a Speciális Olimpiát.

A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is.

A sportolás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren egyaránt fejlődnek, erőfeszítéseik eredményéből pedig ugyanúgy kamatozhatnak családtagjaik, társaik, segítőik, mint a tevékenységüket figyelemmel kísérő “civil” környezet. A mozgalom filozófiája a sérült ember saját erőfeszítésére, aktivitására épít. Különleges szabályrendszerével (divízió elmélet) megteremti – az állapotuknak megfelelő körülmények között – a siker és győzelem esélyét. A versenyek lebonyolításában a gyógypedagógia, a sport és a sportszervezés szakemberei egyaránt jelen vannak. Szülők és önkéntesek bevonásával olyan légkör teremthető meg, amely nélkül a sport és a Speciális Olimpia mozgalma nem létezne. A versenyek lebonyolításában közreműködő neves személyek, olimpikonok, színészek, külön megsokszorozzák a siker és az öröm forrását.

Az SO sportolóinak hivatalos esküszövege, az eredeti angol nyelven:

“Let me win; but if I cannot win, let me be brave in the attempt.”

Az eskü szövegét a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a következő fordításban használja:

“Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!”
A Speciális Olimpia Mozgalom a világon egyre nagyobb nyilvánosságot kap.A mozgalomhoz egyre több ország, az országokon belül egyre több értelmi fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató intézmény csatlakozik. Ma már egyre kevesebben tévesztik össze a speciális olimpia fogalmát és tevékenységét a paralimpia fogalmával és versenyeivel, ami nem is engedhető meg, hiszen a két mozgalom versenyeztetési filozófiája merőben más.
A sport szeretete általános emberi tulajdonság. Számos tényező megosztja a társadalmat, a különbségekre helyezi a hangsúlyt. A sportolás iránti igény azonban összekapcsolja az embereket, tehát fontos integrációs tényező.
Minden évben más városban szervezik meg, az idén a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen zajlott május29 - junius1 között.
Több mint 270 sportoló, legtöbb Down Szindromás , 120 kisérő és 130 önkéntes részvételével zajlott le. Itt négy sportágban lehetett megmérettetni, atlétika mindenki számára kötelező, tollas labda, bocha, úszás 15-25-50 méter.
Kovászna megyét 2 csapat képviselte, 3 lány és 1 fiú. A két csapat tagjai a Diakónia Keresztyén Alapitványtól Bogdán Boglárka,Nagy Kinga, Gecse Hajnalka és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus Egyház által müködtetett Bartimeus Játszóháztól Zelenák Dávid. Sportolójaink atlétikában és úszásban rajtoltak. Szép eredményeket értek el Bogdán Boglárka atlétika ezüst, úszás 25-50m ezüst, Nagy Kinga atlétika arany, úszás bronz, Gecse Hajnalka atlétika bronz, úszás arany, Zelenák Dávid atlétika bronz, úszás ezüst. A sportolók felkészitő tanára ifj.Csiki Sándor. Köszönet a támogatóknak Diakónia Keresztyén Alapitvány Sepsiszentgyörgy, Bartimeus Játszóház, Caritás Sepsiszentgyörgy.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!