Négygyerekes apukák őszintén az apaságról

Négygyerekes apukák őszintén az apaságról

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta/kotoszo.blog.hu
Mátrafüred – Sástó – Apaságról, önképről, fejlődésről, változásról beszélgetett Süveges Gergő és Simon Attila a 11. Szélrózsa-találkozón. A két négygyerekes apuka kendőzetlen őszinteséggel mesélt problémákról, örömökről és a bocsánatkérés erejéről.

Az Önkép, családkép, jövőkép, avagy mi kell a teljes élethez? című beszélgetésre teljesen megtelt a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón a táborban található hotel konferenciaterme.

Süveges Gergő tévés műsorvezető és Simon Attila evangélikus lelkész beszélgetését Laborczi Dóra moderálta. A két négygyermekes apuka olyan kérdéseket járt körbe, mint: miképp alakul át egy férfi, majd egy házaspár élete a gyermekek megérkezése után. De szó esett időbeosztásról, a magunkkal hozott apaképről, a klasszikus és megváltozott családmodellekről. Süveges Gergő az apaság definiálásakor úgy fogalmazott: „Olykor öröm, boldogság, büszkeség, olykor pedig nyűg, teher és agybaj. Mindig máshol van a hangsúly, de összességében mindez beletartozik az apaság fogalmába.”

Jelenlévő és a gyerekeinkkel jóban lévő apának kellene lenni, hagyni kell, hogy megismerjenek az utódok minket – fejtette ki a műsorvezető. Hiszen egy születésnapi vagy karácsonyi ajándékozáskor is annak az apának lehet jó és személyes ajándékot adni, akit ismerünk – tette hozzá.

A családi szerepeket illetően Simon Attila úgy fogalmazott: „Apának és anyának lenni is készenlét. Ha változás van az egyik fél életében, és be kell lépni a szerepébe, akkor fontos, hogy készen tudjunk lenni, ahogy az is, hogy ne feladjam, hanem megtaláljam magam az apaszerepben.”

Többször elhangzott a tudatosság és az önismeret fontossága. Süveges Gergő elmondta: „A férj nem az igennél kezdődik, hiszen hozott batyuink vannak, fontos, hogy milyen családban nevelkedtünk, képesek vagyunk-e átlátni mire vagyunk képesek.” Az apaság önreflekxiós folyamat is – tette hozzá Simon Attila. Tudni kell kimondani, hogy: bocsánat, mert téves azt gondolni, hogy a bocsánatkérés csorbítja az apai tekintélyt, pont ellenkezőleg: növeli a megbecsülést és a szeretetet.
A keresztény tradicionális családképpel kapcsolatos kulcsmondatot pedig Süveges Gergő úgy fogalmazta meg: „Az értékeink fontosak, de ítélkezni tilos.”

A beszélgetés teljes terjedelmében itt hallgatható meg:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!