A reformáció öt évszázada – Evangélikus szabadegyetemet tartottak Pécsett

A reformáció öt évszázada – Evangélikus szabadegyetemet tartottak Pécsett

Share this content.

Szöveg: Hajduch-Szmola Patrik, fotó: Sántha Tamás
Pécs – Öt előadási nap, tíz előadó, összesen huszonegy előadás. Ez a mérlege a Pécsi Evangélikus Szabadegyetemnek, melyet a Reformáció ötszázadik évfordulójának alkalmából szervezett a pécsi gyülekezet.

Minden alkalom a reformáció óta eltelt öt évszázad egy-egy századáról szólt. A szabadegyetem előadásait kéthetente, szombatonként rendezték meg, teljesen megtöltve a gyülekezet kápolnáját. Kovács Barbara lelkészjelölt az alkalmak elején történelmi összefoglalót adott az éppen aktuális évszázadról, mely történelmi kontextusba helyezte a többi előadást. Az alkalmakra főelőadókat is hívtak a szervezők, és őket kiegészítve a gyülekezet lelkészei, Ócsai Zoltán és Hajduch-Szmola Patrik tartottak előadást. A meghívott vendégek java részt az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatói voltak, de mellettük a gyülekezet kutatóit, tanárait is felkérték egy előadásra.

Az első alkalmon dr. Béres Tamás beszélt a protestáns teológiatörténet mérföldköveiről, sorra véve az öt évszázad jelentős teológusait, nagy gondolkodóit. Dr. Kodácsy-Simon Eszter Luther és az oktatás címmel tartott előadást, melynek során kifejtette, hogy Luther írásainak milyen jelentősége van még ma is, ha az oktatás fontosságáról gondolkodunk. Hajduch-Szmola Patrik, a gyülekezet egyik lelkésze az ágostai hitvallásról, Ócsai Zoltán lelkész pedig a korálénekek keletkezéséről beszélt.

A második előadás fő előadója dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató egyetemi tanár a protestáns néphagyományról mesélt. Emellett ezen a napon a szentségekről és a 17. századi filozófiatörténetről hallhattak a vendégek.

Április 8-án, a harmadik előadási napon a szabadegyetem vendége dr. Hafenscher Károly volt. Saját kutatási területét, az evangélikus istentisztelet főbb jellemzőit mutatta be a gyülekezetnek. A rendszeres teológiába ezúttal a Szentháromság-tan révén nyertek bepillantást a hallgatók, Ócsai Zoltán pedig a 18. század jeles alakjáról, Johann Sebastian Bachról beszélt.

Következő alkalommal dr. Orosz Gábor Viktor ismertette a protestáns etikai gondolkodás alapjait, Kovács Barbara lelkészjelölt pedig kifejtette, hogy Luther Márton és a reformáció milyen hatással volt a modern média kialakulására. Ócsai Zoltán egy hozzá közel álló filozófusról, teológusról mesélt: Sören Kierkegaard életét mutatta be.

Az utolsó alkalom vendége dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora, és Papp Zoltán magyar nyelv és irodalomtanár, a pécsi gyülekezet tagja volt. Szabó Lajos betekintést nyújtott az igehirdetés történetének évezredes folyamatába, míg Papp Zoltán a protestáns iskoladrámák jelentőségéről, és a mai korban való alkalmazhatóságáról tartott előadást. Ez alkalommal Ócsai Zoltán a huszadik század nagy evangélikusáról, Sztehlo Gáborról mutatott egy rövid filmet, Hajduch-Szmola Patrik pedig a világ országainak evangélikus egyházairól és a Lutheránus Világszövetségről tartotta előadását.

A visszajelzések alapján a Pécsi Evangélikus Szabadegyetem sok új információval gazdagította a gyülekezeti tagok és más érdeklődők tudását, méltó felkészülést jelentett a reformáció ötszázadik évfordulójára.

Az alkalmakról videofelvételek készültek, amelyek hamarosan megtekinthetőek lesznek a gyülekezet honlapján is.
A szabadegyetem a Reformáció 500 Emlékbizottság támogatásával valósult meg.

 

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!