Szakmai napot tartottak az evangélikus iskolai könyvtárosok – Könyvtárhasználati bemutató óra is volt

Szakmai napot tartottak az evangélikus iskolai könyvtárosok – Könyvtárhasználati bemutató óra is volt

Share this content.

Szöveg és fotó: Balogh Kriszta
Budapest – A Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola könyvtárában került megrendezésre 2015. január 28-án az evangélikus iskolai könyvtáros tanárok szakmai napja.

Az evangélikus oktatási intézményekből érkezett könyvtáros kollégákat Erdészné Nagy Éva, az iskola igazgatója fogadta és köszöntötte. Borgulya Györgyi, az intézmény alsó tagozatos igazgatóhelyettese bemutatta a pályázati pénzből megújult iskolát. Elhangzott, hogy az intézmény fejlesztésére fordított összegből cserélték a nyílászárókat, megújult a fűtésrendszer, továbbá festettek is, így megfelelő színvonalon szolgálhatják ki az idejáró diákokat.

Balogh Krisztaiskolai könyvtári szakértő, a rendezvény szervezője ismertette a szakmai nap programját. Darvas Anikó iskolalelkész áhítatában a könyvtári munkát ahhoz a szalmaszálból és levelekből kialakított tölcsér készítőjéhez hasonlította, aki a mélyből feltörő forrásvízhez juttatja hozzá az odaérkező szomjazókat.

Ottohál Szilvia az általános iskola könyvtárosa mutatta be a jelenlévőknek az iskola könyvtárát, az iskolában folyó könyvtári munkát a szakmai nap témájának szemszögéből. Az elért eredményeket ismertetve gyakorlati példákkal szemléltette, milyen módszerekkel lehet rávenni csemetéinket az olvasásra, könyvtárhasználatra.

A szakmai nap célja volt, hogy az evangélikus iskolai könyvtárainkban folyó szakmai műhelymunkát, a kollégák eredményeit bemutassák egymás számára. Ezt követte azon alkalmak ismertetése, amelyeket a „Reformáció és oktatás” emlékévében evangélikus iskoláink szerveznek, s amelyekbe iskoláink könyvtárai, könyvtárosai és diákjai bekapcsolódhatnak. A programpontok ismereteinek hasznosságán túl a szakmai nap felbecsülhetetlen értéke a szakmai tapasztalatcsere lehetősége volt. Kölcsönösen informálódhatnak a kollégák a nagy földrajzi távolságban működő iskolai könyvtárainkban folyó munkáról, a működés feltételeiről, lehetőségeiről, s még kötetlen beszélgetésekre is futotta az időből. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!