Személyes múltfeltárás – Dr. Harmati Béla életregénye

Személyes múltfeltárás – Dr. Harmati Béla életregénye

Share this content.

Három éve készíti már egyházunk nyugdíjas püspöke azt a személyes visszaemlékezést, „Minister Domini (Az Úr szolgája) a vasfüggöny mindkét oldalán” címmel, amely bizonyára nagy érdeklődésre számíthat. Harmati Béla ugyanis 1959–1966 és 1970–1980 között magyarországi lelkész volt, 1966–1970 és 1980–1987 között pedig Svájcban, Genf és Zürich egyetemén és Genfben a Lutheránus Világszövetségnél dolgozott. 1987–2003 között a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke volt nyugdíjba vonulásáig. Szöveg: evangelikus.hu

A terjedelmes könyv sok dokumentumot is tartalmaz majd azokból az évtizedekből, amikor Kelet és Nyugat a vasfüggöny két oldalán hidegháborúban szemben állt egymással, majd 1989-től kezdve a magyar és európai politikai és társadalmi megújulás szabadságot és új lehetőségeket hozott a magyar egyházak és az egész nép számára, de érvényesnek bizonyult Nagy Gáspár költőnk mondása is: „úgysem tudjuk igazán, mit hoz ránk a múlt.”

A visszaemlékezésből – amelynek megjelenéséről egyelőre még közelebbi információk nincsenek – a következőkben előzetesen három érdekes részt mutatunk be folytatásokban az evangelikus.hu oldalán, szerkesztett formában a hatvanas-hetvenes évekből.                                                

1. Televíziós világirodalmi vetélkedő Shakespeare koráról, 1965

2. A „forradalom teológiája” és a diáklázadások, 1968-1970

3. Egyházi tanulmányi csoportok, keresztyénség és marxizmus, 1970-1980

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!