Szeressétek a gyermekeket!

Szeressétek a gyermekeket!

Share this content.

Fabiny Tamás evangélikus püspök gondolatait közöljük. A szöveg elhangzott a Vasárnapi Újság - Lélektől lélekig rovatában, 2012. november 11-én. Forrás: Vasárnapi Újság – Lélektől lélekig, szöveg: Fabiny Tamás

Szabó Lőrinc így könyörög Szeressétek a gyermekeket című versében:

„Fák, csillagok, állatok és kövek
szeressétek a gyermekeimet.”

Majd ki is fejti, miért éppen őket kérleli: 

„Az ember gonosz, benne nem bízom,
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom.
Igaz rokon, hozzátok fordulok”
(…) 

2012 őszén, emberi gonoszságok ismeretében, ugyancsak így kell könyörögnünk: „Szeressétek a gyermekeimet.” 

Mert tudván tudjuk, hogy hány gyermek nem kap szeretetet. Akiknek megszületését nem áldásnak, hanem átoknak tekintették. Akik meg sem születhettek, mert már magzatként halálra ítélték őket. Kisfiúk és kislányok, akik szemükben mélységes szomorúsággal néznek a világba, és gyenge vállukon már mázsás terheket cipelnek. Kicsinyek, akiknek társadalmi igazságtalanságok vagy természeti katasztrófák következtében kerül veszélybe az élete.
Akiket otthonukban, iskolában vagy éppen a sekrestyében molesztáltak. Kisfiúk, akiket bányában, kislányok, akiket futószalag mellett dolgoztatnak.
Akiket kölyökként távoli országok gerillái fegyverviselésre tanítanak, és kábítószerek segítségével tartanak fogságukban.
Akiket, közeli vidékeken már óvodásként lopni tanítanak. Akiket prostitúcióra kényszerítenek.
„Szeressétek a gyermekeimet.”

Még időben, és akár térden állva kellett volna számos kicsi és védtelen gyermekemért így könyörögnöm. Robikáért Tatárszentgyörgyön és a kislétai Balog Mária 13 éves kislányáért. Így kellett volna Pécs utcáit fellármáznom a fiatal Bándi Kata életének megmentéséért.

„Fák, csillagok, állatok és kövek
szeressétek a gyermekeimet.”

Így kellett volna felszállnunk a Felsőmocsolád és Kaposvár közötti autóbuszjáratra a 11 éves Bence védelmében, így kellene úton-útfélen könyörögnünk a lehetséges további áldozatokért:

„Tél, tavasz, nyár, ősz, folyók, ligetek,
szeressétek a gyermekeimet. 

És mindezt azért, mert az ember gonosz, benne nem bízhatunk. 

„Fák, csillagok, állatok és kövek
szeressétek a gyermekeimet.”

Szabó Lőrinccel együtt csak ezeket az anyagokat és élőlényeket szólíthatjuk meg?

Ismerek valakit, aki fölöttük áll, és aki még inkább segíthet. Őhozzá így kiálthatunk: Kyrie eleison, Uram, irgalmazz! Szeresd a gyermekeimet.

Azt a Valakit szólíthatjuk meg, aki bár tudta, hogy „az ember gonosz” – mégis, sőt éppen azért életét adta a bűnösökért. Megvetett volt és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, Jézus Krisztus. Ő a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen. Az ő sebei árán gyógyulhatunk meg. Ő többet tud tenni, mint a versben említett „vad villámok, jó hangyák, kis csigák”, őtőle igazán hiteles ez a mondat: „Szeressétek a gyermekeket”!

Ő ezt mondta: „Engedjétek hozzám a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!