Több keresztény fesztivál is nemzetközi elismerést kapott

Több keresztény fesztivál is nemzetközi elismerést kapott

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – Az Ars Sacra Fesztivál, a győri Öt Templom Fesztivál és a pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál is európai elismerést szerzett.

A Magyar Fesztivál Szövetség tájékoztatása alapján 761 európai és ezen belül 25 magyar fesztivál kapta meg az Európai Fesztivál Szövetség fesztiválminősítést 2015-2016-ra. A verseny ezzel még nem zárult le: a minősített fesztiválok közül választja majd ki a nemzetközi zsűri a díjazottakat, és a díjakat 2015 szeptemberében Párizsban adják át Európa legjobb fesztiváljainak egy ünnepélyes gálaest keretében.

A huszonöt magyarországi fesztivál közül három keresztény kezdeményezés, a Szakrális Művészetek Hete – Ars Sacra Fesztivál, a győri Öt Templom Fesztivál és a pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál is európai elismerést szerzett.

Az Ars Sacra Fesztivál az ország egész területén kínál magas művészi színvonalú és térítésmentes kulturális programsorozatokat, mely a zsidó-keresztény kultúrában rejlő értékeket mutatja fel a művészetek segítségével. „A szakralitást profán környezetben, a hagyományt új köntösben, a kortárs alkotásokat régi helyszíneken is bemutatjuk. Minden szépre jóra fogékony embert ahhoz segítünk, hogy lelkét felemelve közelebb kerüljön az igazsághoz, a valódi értékekhez” – fogalmazzák a fesztivál szervezői. Ugyancsak az Ars Sacra Alapítvány – az Európai Örökségnapok szervezőivel együttműködve – szervezi a Nyitott Templomok Napját, mely eseménysorozat épített örökségünk bemutatásával, a helyszínek újra felfedezésével mutatja fel közös kultúránkban rejlő értékeket.

A győri Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül öt templom szolgál, öt különböző felekezet egyenként nem is túl különleges temploma, amik együtt válhatnak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. Példájaként annak, hogy Magyarország, ezer éve itt Európa közepén, egy elfogadó, toleráns nemzet, ahol jó szomszédként, szimbiózisban él évszázadok óta egyetlen utcában öt európai vallás egy-egy gyülekezete.

Az Arcus Temporum Művészeti Fesztivál a Pannonhalmi Főapátság szervezésében immáron több mint tíz éves múltra tekint vissza. Az összművészeti fesztivál nemzetközi kitekintésben mutatja be a kortárs művészet és a spirituális kapcsolatát, teret engedve ezzel a tradíció és a kortárs művészet párbeszédének.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!