Tükröződések – Köznevelési intézményvezetők találkoztak

Tükröződések – Köznevelési intézményvezetők találkoztak

Share this content.

Balatonszárszó – Egyházunk köznevelési intézményeinek vezetőinek és iskolalelkészeinek őszi konferenciája idén a balatonszárszói Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban került megrendezésre, 2013. november 25. és 26. között. Az alkalom mottója: „Tükröződések” volt. Szöveg: Valentínyi Erika, fotó: Révész Rita

A hóviharos idő ellenére az ország minden szegletéből érkeztek a résztvevők. Koczor Tamás lelkész (valamint az iskolalelkészi munkaközösség elnöke) nyitó áhítatával - melynek középpontjában Pál apostol Szeretethimnusza állt - kezdődött a tényleges szakmai program.

Kovács István Vilmos (az ELTE PPK, Felsőoktatás Menedzsment Intézeti Központ munkatársa) Egymás tükrében - Hagyomány és változás az evangélikus köznevelési rendszerben címmel tartotta meg előadását, melyet izgalmas és érdekes reflexiók követtek. A reflektálók között hallhatták többek között dr. Fabiny Tamás püspököt, dr. Fábri György északi egyházkerületi felügyelőt, Radosné Lengyel Anna déli egyházkerületi felügyelőt, Tölli Balázs NOB elnököt, Ónodi Szabolcs korábbi NOB elnököt, Koczor Tamás lelkészt, dr. Roncz Béla intézményvezetőt, valamint Varga Márta osztályvezetőt.

A nap dr. Fabiny Tamás és Gryllus Dániel Weöres Sándor-estjével ért véget. Az előadáson visszaemlékezéseket, megzenésített verseket, a költő és író műveiből olvasott részleteket hallhattak a jelenlévők.

A konferencia második napja Rozs-Nagy Szilvia hittanreferens és Gerlai Pál iskolalelkész (Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola) áhítatával kezdődött. A lelki feltöltődés után következhetett a szakmai épülés, az alábbi hat szekcióban folyó műhelymunkában vehettek részt az intézményvezetők és iskolalelkészek:

1. A munkaidő-beosztás és nyilvántartás új rendje – Kozák András közoktatási szakértő

2. Bevezetés a portfólió rejtelmeibe – A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében – Dr. Szivák Judit egyetemi docens, oktatási dékán helyettes ELTE PPK

3. Jogszerűség és pedagógia, avagy panaszkezelés az iskolában – Dr. Nagymáthé Sarolta jogi szakértő

4. Beszélgetés az iskolalelkészek helyzetéről, jövőjéről – Dr. Roncz Béla intézményvezető Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium

5. Tanfelügyelet, szaktanácsadás az egyházi fenntartású intézményekben – Szontagh Pál szakértő, Református Pedagógiai Intézet igazgatóhelyettese

6. Iskolalelkészi műhely – Az iskolai lelkigondozás kérdései – Dr. Joób Máté egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet.

Az iskolalelkészi szekcióban Novotny Dániel iskolalelkész  (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium) Háborúvágy vs. Békevágy című előadását is meghallgatták a résztvevők.

A műhelymunkák végeztével minden szekció röviden beszámolt az ott elhangzottakról.

A nap hátralévő részében sor került a Péterfy-díj átadására is, melyet idén Révész Józsefné számára ítélt oda a Nevelési és Oktatási Bizottság javaslatára az Országos Presbitérium. A díjjal megköszönték azt a sokévnyi áldozatos munkát, melyet Böbe néni az evangélikus egyház óvodáiért tett.

Úrvacsorás istentisztelet keretében áldotta meg Gáncs Péter elnök-püspök az új, illetve újra megválasztott intézményvezetőket, akiket Varga Márta osztályvezető egy-egy igével is köszöntött.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!