Tanévnyitó- és hálaadó istentiszteletet tartottak az Evangélikus Pedagógiai-Szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet megalakulásának alkalmából

Tanévnyitó- és hálaadó istentiszteletet tartottak az Evangélikus Pedagógiai-Szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet megalakulásának alkalmából

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Hálaadó istentisztelet keretében Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke beiktatta hivatalukba az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet (EPSZTI) munkatársait 2014. augusztus 29-én, pénteken Budapesten.

Igehirdetésében Gáncs Péter hálát adott az összes evangélikus oktatási intézmény létrejöttéért. Kiemelte, hogy a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium a rendszerváltás idején, éppen 25 évvel ezelőtt, 1989 szeptember elsején nyitotta meg újra a kapuit. Hangsúlyozta, hogy mind a jelenleg meglévő 43 oktatási intézményünkért Istent illeti meg a hála és imádságainkban szorgalmasan kell hordoznunk iskoláink szolgálatát.

Az istentisztelet keretében ezután beiktatták az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet vezetőjét, Tarjánné Sólyom Ildikót, valamint munkatársait. Az iktatást Gáncs Péter elnök-püspök végezte, mellette a liturgiában Darvas Anikó, Rozs-Nagy Szilvia és Koczor Tamás lelkészek segédkeztek.

A Nevelési és Oktatási Osztály vezetőjének, Varga Mártának felvezetője után, első megszólalóként Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerült püspöke hangsúlyozva a reformáció értékeit elmondta, hogy ahogyan annakidején is a lelkész és a tanító egymás munkáját segítve tevékenykedett és ahogyan Luther Márton és Melanchthon Fülöp is egymást támogatták, úgy kell ennek manapság is lennie. A püspök szeretné, ha az evangélikus iskolák diákjainak és tanárainak egyik kezében a Biblia lenne, a másikban pedig Homérosz, vagyis közük lenne a hithez és a klasszikus műveltséghez is.

Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora úgy fogalmazott, fontos a lelkészek és a tanárok jó kapcsolata, és erre van szükség a hit- és erkölcstan oktatásában is. Hangsúlyozta, ha az egyik oldal támogatja a másikat, azzal ő maga is megerősödik. A rektor ígéretet tett arra, hogy az egyetemen egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a pedagógus-továbbképzésekre. 

Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója beszédében azt emelte ki, hogy az evangélikus iskoláknak sokféle, állami és társadalmi elvárásoknak kell megfelelniük, de a legfontosabb feladatuk, hogy megfeleljenek a protestáns hivatástudatnak.

Az Oktatás Kutató és Fejlesztő Intézet nevében Batárné Barcza Éva méltatta az intézetet.

Az alkalmon Tarjánné Sólyom Ildikó köszöntetét fejezte ki azért, hogy létrejöhetett ez az általa vezetett új intézmény és arra kérte a jelenlévőket, hogy a jövőben is támogassák az általuk végzett fontos munkát. Fő feladatuk ugyanis az lesz, hogy pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtsanak a jelenleg működő 42 evangélikus köznevelési intézménynek, pedagógusoknak, diákoknak és a fenntartónak egyaránt.

Az alkalom fogadással zárult, amelyen Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár méltatta az új intézmény létrejöttét.

FOTÓK:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!