Tanévnyitó ünnepséget tartottak a Podmaniczky-ban – Gáncs Péter beiktatta Darvas Anikó iskolalelkészt

Tanévnyitó ünnepséget tartottak a Podmaniczky-ban – Gáncs Péter beiktatta Darvas Anikó iskolalelkészt

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Csurig megtelt a rákoskeresztúri evangélikus templom, ahol 2014. augusztus 31-én nem csak tanvényitót tartottak a diákoknak, hanem beiktatták iskolalelkészi tisztségébe Darvas Anikó lelkésznőt, felavatták az új kis elsősöket, esküt tettek az új pedagógusok, és kitüntetéseket vehettek át egyes tanárok.

Az iskolazászló és a meghívott vendégsereg bevonulása után kezdődött el a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda És Általános Iskola tanévnyitója a rákoskeresztúri templomban. A szomszédos gyülekezetek lelkészei is eljöttek Darvas Anikó lelkésznő iktatására, aki bár már két éve dolgozik az iskolában, de mivel tavaly tett parókusi alkalmassági vizsgát, így kerülhetett sor most a beiktatására.

Gáncs Péter elnök-püspök az iktatáskor azt helyezte a lelkésznő szívére, a Római levél szavait idézve (8. rész 28. vers), hogy „Akik Istent szeretik, minden javukra van”. Felidézte a püspök azt a momentumot, hogy ma délelőtt Széll Bulcsú evangélikus lelkésznek a kispesti gyülekezetben elmondott búcsúprédikációjának volt ez az alapigéje és aktuálisnak érezte ezt püspökként Rákoskeresztúron is elmondani.
Ott egy szolgálat befejezésekor, itt egy szolgálat folytatásakor szükséges felhívni erre a figyelmet és elmondani azt, hogy bármi is történik, az mindig az Isten elrendelése és ő azt akarja, hogy minden jó legyen.

Ezután a lelkészek sorban egy-egy igét helyeztek a lelkésznő szívére, majd sor került a Corfirmára is. A lelkésznőt - beiktatása után - az iskola pedagógusokból álló kórusa egy meglepetés dallal köszöntötte.

A dal után Darvas Anikó lelkésznő állt az oltárhoz és mondta el az évnyitóra szánt prédikációját. Egy zöld madarat hozott a gyerekeknek, amely a költöző madarakhoz hasonlóan szállt ide-oda az oltártérben, jelképezve az ősz beköszöntét, a költöző madarak útra keltét. És a kicsik holnaptól hátizsákjukat felvéve ismét elindulnak az iskolába, hogy bízva tanáraikban, a Szentlélek erejével, még több tudásra tegyenek majd szert az új tanévben.

Az idei évben - a hagyományoknak megfelelően - két elsős kisdiák versét hallgathatták meg a résztvevők, majd az elsősök ünnepélyes Luther-rózsa feltűzésére került sor. Fogadalmat tettek - az immáron beiktatott lelkésznő előtt - az iskola új pedagógusai is.

Gáncs Péter püspöki áldása után az iskola igazgatónője, Erdészné Nagy Éva mondta el tanévnyitó beszédét, amelyben az intézmény aktuális hírei is szerepeltek. Hangsúlyozta azt a tényt, hogy mintegy 200 millió forintból - pályázati- és fenntartói támogatással - idén nyáron megújulhatott az intézmény, korszerűsítették a fűtést, a nyílászárókat és a szigetelést is elvégezték, ám a felújítási munkák a tanév kezdetével még nem értek véget. Türelemre intette a tanárokat, diákokat és szülőket is ezzel kapcsolatban.

Ezután köszöntötték nyugdíjba vonulása alkalmából az intézmény egyik, valamint az Év pedagógusa címmel kitüntetett másik pedagógusát is. Az alkalom a Himnusz eléneklésével zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!