Tanévnyitó istentisztelet volt a megújult Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban is

Tanévnyitó istentisztelet volt a megújult Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban is

Share this content.

Szöveg és fotó: Kákay István
Budapest – Kevesen osztoztak a közeli hónapokban az intézményvezetés derűlátásában, hiszen a Sztehlo Gimnázium épületében júliusban megkezdődött - a KEOP 5.5.0-ás pályázat keretében zajló - hatalmas beruházás láttán valóban fanatikus lelkesedésre és töretlen bizakodásra volt szükség ahhoz, hogy a szeptember 1-jei tanévkezdésben hinni lehessen. A terv mégis megvalósult. Igaz, hogy a kivitelező szakemberei mellett az intézmény munkatársai, vezetői és pedagógusai is sokat dolgoztak a nyáron azért, hogy a tanév a szokott időpontban megkezdődhessen.

A hirtelen esősre fordult időjárás akadályozta meg, hogy az intézmény beruházásában megépült új sportpályán tartsák meg az évnyitó istentiszteletet, pedig az alapítás óta eltelt három esztendőben minden nagyobb rendezvényt szabad téren lehetett megtartani. A telekszomszéd pestszentlőrinci evangélikus templom azonban kiváló alternatívának bizonyult, így a tanévnyitó istentiszteletet ott hallgatták végig az intézmény diákjai, tantestülete és munkatársai.

Az „Erős vár” háromszor is felcsendült, a lelkészek háromszor szolgáltak egymás után, így lehetőség nyílt arra, hogy a most bemutatkozó új iskolalelkész, Brebovszkyné Pintér Márta más-más módon, életkoruknak megfelelően szólítsa meg a legkisebbeket, a nagyobbakat valamint a végzős évfolyamokat.

A liturgiai szolgálatot Győri Gábor esperes és Győri Dávid iskolalelkész végezte, az igét a Sztehlo intézmény jelmondata alapján Brebovszkyné Pintér Márta hirdette („A bölcs ember sziklára épít.”), akit Győri Gábor áldott meg új szolgálata kezdetén. A kántori szolgálatot Deák Gabriella végezte.

Az óvodába és iskola első osztályaiba érkező gyermekek csakúgy áldásban részesültek, mint a gimnázium kilencedik évfolyamában évet kezdő diákok. Az áldás-osztásban részt vett Deák László, a szeptember 1-jétől kispesti parókusi szolgálatát kezdő, eddigi iskolalelkész is, akinek három éves munkáját vastapssal köszönték meg a gimnazisták. Deák László hitoktatóként továbbra is részt vesz a gimnázium napi működésében.

Az intézmény új pedagógusai és munkatársai esküt tettek a tanév kezdetén, majd Deák László jókívánságai kíséretében átadta a stafétát Brebovszkyné Pintér Mártának, melyet egy égszínkék Sztehlo-sál jelképezett.

Dr. Kalina Katalin intézményvezető évnyitó beszéde előtt név szerint kiszólította és köszöntötte azokat a munkatársakat, akik egész nyáron keményen dolgoztak az épületben, és munkájukkal nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a tanévet a pedagógusok és diákok időben megkezdhessék.

A Himnusz eléneklése után a gimnazisták a szokott, fegyelmezett rendben vonultak át a részben már átadott, csodálatosan megújult épületbe, míg az óvodások a Fecskefészek Óvodában, az általános iskolások a Kis-Sztehlóban kezdték meg a 2014/15-ös nevelési- illetve tanévet.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!