Tedd teljessé a mosolyt! – Püspöki körlevél az 1%-ról

Tedd teljessé a mosolyt! – Püspöki körlevél az 1%-ról

Share this content.

Az alábbiakban a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökeinek körlevelét olvashatják az idei év evangélikus egyszázalékos kampányával kapcsolatban.

Tedd teljessé a mosolyt!Ez a mottója idei egyszázalékos kampányunknak, amelyben arra szeretnénk felhívni az adózó állampolgárok figyelmét, hogy a civil szervezeteknek adott egy százalék mellett adójuk másik egy százalékát is felajánlhatják az egyházak társadalmi szolgálatának támogatására.

Hangsúlyozzuk, hogy a nyilatkozattétel egyetlen fillérbe sem kerül, hiszen a személyi jövedelemadó amúgy már kifizetett részéről van szó, ám egy kis odafigyeléssel ennek sorsát mi magunk határozhatjuk meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól származó adatok szerint a több mint 3,5 millió adózó fele egyáltalán nem rendelkezik az egy százalék sorsáról. Mintegy 1.870.000-en ugyan rendelkeznek adójuk egy százalékáról civil szervezetek részére, ám eközben mindössze 913.000-en nyilatkoztak adójuk egy százalékáról az egyházak javára.
957.000 ezer felajánlás tehát évről évre elvész az egyházak számára. Szeretnénk, ha az adójukat fel nem ajánlók idén úgy döntenének, hogy mégis rendelkeznek, és a Magyarországi Evangélikus Egyházat támogatják felajánlásukkal.

Egyházunk krisztusi hitéből fakad, hogy embertársainkon segítsünk. Anyaóvóink, iskoláink és szeretetotthonaink, egyéb intézményeink fontos terei társadalmi szolgálatunknak. Ezek bemutatását tűztük ki célul, ám hangsúlyozzuk, hogy a példaként kiemelt területek mellett a befolyt összeget sok egyéb célra is fordítjuk.
Kampányunkban az emberközeliséget szeretnénk hangsúlyozni. Azt, hogy életközelben lévő egyház vagyunk, és szolgálatunk támogatásával bárki segítheti embertársainkat.

Arra szeretnénk buzdítani gyülekezeti tagjainkat, híveinket, lelkészeinket, iskoláink, intézményeink dolgozóit, hogy tekintsék szívügyüknek az egyszázalékos kampány népszerűsítését.

Szórólapjaink idén rendelkező nyilatkozatok is egyben, a rajtuk lévő leírást követve azonnal rendelkezhetünk adónk egy százalékáról.

Akinek nincsen felajánlható egy százaléka, kérjük, az is rendelkezzen, mert a „nullás” bevallás is számít!

De lehetőség van pénzbeli adományok átutalására is munkánk támogatására.

Tanuljuk a leleményes szeretet titkát, azt, hogy nem önmagunkért élünk!

2013. 01. 24.

Gáncs Péter, Fabiny Tamás és Szemerei János püspökök

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!