Tegyük emlékezetessé gyülekezetünkben a reformáció évfordulóját! - Kirándulás az őszi szünetben Kiskunhalasra

Tegyük emlékezetessé gyülekezetünkben a reformáció évfordulóját! - Kirándulás az őszi szünetben Kiskunhalasra

Share this content.

Sajnos egyre kevesebben vállalják azt Magyarországon, hogy kimozduljanak otthonukból. Ennek csak egyik oka a pénztelenség. Valójában a magány, a közösség hiánya és a kedvtelenség az, ami visszafogja a társadalom egyes rétegeit a kirándulásoktól vagy a rendezvények látogatásától. Szöveg: ifj. Káposzta Lajos

Ebben a lelkészek és a gyülekezeti vezetők sem tudnak mindig segíteni: főleg idő hiányában inkább nem szerveznek kirándulásokat és így nem alkalmazzák ezt a fontos missziói eszközt. 

Egy kiskunhalasi és soltvadkerti, keresztyén felnőttekből álló társaság ezen kíván segíteni: elhatározták, hogy időről időre megszervezik saját településeikre más gyülekezetek kirándulását. Legyen ez egy- vagy többnapos, a profi szervezők bármikor rendelkezésre állnak.

Legközelebb a reformáció ünnepe alkalmából kínálnak programokat Kiskunhalason, a Dél-Alföld mesés kisvárosában. Tekintettel arra, hogy a reformáció ünnepét (és NEM a helloweent!) iskolai őszi szünet előzi meg, javasolják a többnapos üdülést, így jobban megismerhetik a vendégek a várost és környékét. Ajánlatukat úgy állították össze, hogy minden generáció részére örömteli és ugyanakkor ismeretszerzésben gazdag órákat tartalmazzon. 

Idegenvezető, házigazda: Káposzta Lajos, történész és kántor, az Evangélikus Élet munkatársa

Szállás és étkezés: Kiskunhalas szállodája, a háromcsillagos Csipke Hotel. 

Az őszi ajánlat: 

Séta idegenvezetéssel Kiskunhalason, valamint a református öregtemetőben, a több száz éves sírkövek között. A megye egyetlen működő zsinagógájának meglátogatása, ahol helyi zsidó vallástanár fogadja a csoportot, kóser ételek kóstolójával.

Szégyenkő: egy régi büntetési forma a halasi református egyházban — rá is lehet ülni!

„Vallásnéprajzi hagyományaink” címmel játékos foglalkozás a helyi múzeumban.

A sváb családok nevei és névváltozatásai a soltvadkerti evangélikus és református sírköveken – barangolás vezetéssel. Emellett a helyi földesúr szépen felújított családi kápolnájába is benézhetnek.

Petőfi Sándor emlékei szülővárosában, Kiskőrösön.

Sváb és szlovák evangélikusok a Dél-Alföldön címmel előadás és foglalkozás.

Séta a Halas-környéki erdőkben, vagy a Kiskunsági Nemzeti Park Szücsi Erdő – Turjános területén (Kiskőrös határában). Vándorló homokbucka, kilátó, madáretetők, lápvidék…

Gyalogtúra vagy lovaskocsis kirándulás a pusztában szakmai vezetéssel, közben íjászat.

Természetfotózás szakemberek bevonásával az őszi erdőben (előadás, bemutató és oktatás) 

Őszi túra a környékbeli bicikli utakon helyileg bérelt kerékpárokkal.

Pincelátogatás, borkóstolás, bográcsos főzés, szalonnasütés.

A szállás új konferenciaterme ideális helyszíne csoportos összejöveteleknek, oktatásnak, énekkari próbának, nyelvi tábornak vagy akár — osztható teremként — kiscsoportos foglalkozásoknak. Az ezzel szomszédos wellness-részleg pedig szaunákkal, masszázsmedencével, trópusi zuhannyal, masszázsfotellel kényezteti az ide látogatókat. 

A szállodától 100 méterre található a gyógyfürdő. A kiskunhalasi gyógyvíz kiválóan alkalmas reumatológiai megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, baleseti sérülések utókezelésére, műtétek utáni rehabilitációra, mozgásszervi betegségek, ideggyógyászati megbetegedések és perifériás keringési betegségek gyógyítására.

A szervezők a költségek térítésekor természetesen SZÉP kártyát és Erzsébet utalványt is elfogadnak. A programok összeállításánál maximálisan figyelembe veszik a csoport igényeit.

Információ és jelentkezés: ifj. Káposzta Lajos házigazda, 20/9466-727, kaposztalajos@gmail.com

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!